Kerekasztal

Ázsia: minden, ami Kelet

A fókuszban Szibéria, Szingapúr, Irak, Fülöp-szigetek, Japán

Ázsia nem véletlenül az utazók egyik legkedveltebb célpontja, a hátizsákosoktól a luxust élvezőkig. Kezdő utazóknak különösen ajánljuk, hiszen viszonylag könnyű utazni, olcsó, sok helyen jó a klíma (nincs is jobb, mint ide menekülni a tél elől) és ha alapvető elővigyázatossági szabályokat betartunk, a legtöbb része viszonylag biztonságos is.

Saját élményeinken keresztül mutatunk pár ötletet, hogyan utazz olcsóbban, vagy szerezz több élményt. Elmondjuk saját használatú megoldásainkat, amivel az olyan hírhedten drága helyek, mint pl. Ausztrália, Japán vagy Szingapúr is olcsón bejárhatók.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

A kerekasztal előadói

Káplár Balázs

5 évesen kaptam az első fényképezőgépem, 16 évesen kezdtem kínaiul tanulni. Az eddigi életem harmadát Kínában töltöttem, írtam útikönyvet Pekingről, jelenleg is látható kínai képeimből egy fotókiállítás a Guangzhou Oriental Museumban. Munkám során elsősorban kínai gyárakat látogatok, de emellett szoktam fotótúrákat is szervezni, legtöbbször Kína tibetiek által lakott részeire, és 5 éve aktívan sárkányhajó versenyzek egy helyi csapatban.

Instagram

Kőrösi Kitti & Márton Milán (Közösen világot falni)

Ázsia nekünk is hamar a szívünk csücske lett. 15 hónapot töltöttünk el ezen a varázslatos és változatos kontinensen. Az emberek, az ízek, a színek, az illatok, az épületek, a tájak, a vallások, a kultúrák mind mind magával ragadják az utazót. Persze voltak meghökkentő pillanatok, és az is biztos, hogy nem mindig az utikönyvekben leírtakat kell követni. Tudjuk, hogy Ázsia hatalmas, de megpróbálunk válaszolni nektek a felmerülő kérdésekre, és egy jó hangulatú beszélgetés keretein
belül megismertetni veletek Ázsia egyes országait. A helyek ahol jártunk: Nepál, Vietnám, Kambodzsa, Malajzia, Thaiföld, Myanmar, Borneo, Brunei, Indonézia, és India.

Facebook
Instagram

Lengyel Dániel

Több mint 10 éve az utazás az életem része, vonaton, repülőn, ami épp a cél felé visz. Közel 100 országban jártam a világ minden részén, párban, útitársakkal vagy egyedül. Európa összes országát és Ázsia nagy részét is megismertem. Ha van egy kis szabadidőm már azon nyomban a következő nagyobb utazásomat szervezem. Az ismerőseim is mindig hozzám fordulnak tanácsért vagy megkérnek, hogy kísérjem el őket a kiszemelt útjukra.

S. Varga Ilona

A kilencvenes évek eleje óta dolgozom Tibetért, élem és szívom magamba a buddhizmust. Számomra pszichoterapeutaként és fotográfusként is meghatározóan fontos a tibeti világ, így aztán minden alkalmat megragadok, hogy a Himalája felé vegyem az utamat. Kedvenc országom Ladakh, mely másképpen Nyugat-Tibet, az érintetlen és kínaiaktól mentes kasmíri kis Tibet.

Amikor egy átlagos, érdeklődő ember elindul a Világ Tetejére, alig tudja, hogy mire vállalkozik. Amikor egy buddhizmushoz közel álló ember indul el oda, vannak sejtései, hogy mire számíthat. Amikor egy oda vágyakozó és annak szellemiségében élő ember indul el oda, azt hiszi, mindent tud arról a világról. Mindhárom eshetőséget meg kell, hogy cáfoljam. Sem ismereteink, sem tudásunk, sem hitünk és érzéseink nem tudják azt a valóságot nyújtani, amit Ladakh (Nyugat-Tibet) maga. Lehet róla filmeket nézni, könyveket olvasni, gyakorolni a szellemiségét, de egy valamit nem: átélni a rezgését, energetikáját. A hatalmas kövekbe oltott aprócska emberi lét és annak óriási szellemisége, töretlen derűje, nem mutatkozik meg könyvek lapjain, de még filmvásznon vagy fotókon is csak alig-alig. Megélni a Himalája valóságát emberi és geológiai értelemben szinte a mindenséggel tesz egyenlővé. Ezt igyekeztem valahogy megörökíteni, azon sok-sok ezer képen, amelyeket ott készítettem. Remélem, hogy a képeim, az írásaim által mindenkit közelebb tudok hozni ahhoz a világhoz, amelyben töretlenül él és virágzik még a tibeti buddhizmus, és amelyet meg kellene menteni az emberiség számára.

Sztori: Lamayuruban, egy temetési szertartáson egy család minden tagját megajándékoztam egy-egy, általam készített Dalai Láma-fotóval. Másnap a családnál járva egy helyi láma büszkén mutatja nekem, a „turistának”, hogy milyen remek képet kapott Őszentségéről. Mire én megmutattam neki a képen a szignómat, és mondtam, hogy ezt a képet én készítettem. Erre ő nagy mosolyogva megáldott.

Weboldal