Mi is ez a Járatlan utakon fesztivál?

2014-ben szerveztük először ezt a low budget hátizsákos fesztivált, mely már 13. alkalommal kerül megrendezésre idén.

Az elsődleges célunk az volt, hogy bátorítsuk a fiatalokat az utazásra, s hogy az előadók példáján keresztül bizonyítsuk, hogy nem feltétlenül sok pénz kell az utazáshoz, hanem természetes kíváncsiság, eltökéltség, és a komfortzónánkból való kilépés.  Mindez lehetséges, s ezt be is mutatják előadásaikban saját életükön, utazásaikon, kalandjaikon keresztül.

A fesztivál összehozza Magyarország független utazóit, akik különleges helyekre jutottak el, vagy érdekes vagy extrém módon utaztak. Ők tartanak képes élménybeszámolókat, adnak ötleteket, tanácsokat és inspirációt az érdeklődőknek.

A járatlan utakon fesztiválokat mindig színes koncepció szerint állítjuk össze.

Természetesen van egy geográfiai körbetekintés, ahol világkörüli utakat vagy egy kultúrterületet, országot mutatnak be az előadók. Eddig már bejártuk a világot az Antarktiszitól Izlandig, Amerikától a Távol-Keletig több mint 60 országot átölelve. Volt már Afganisztán, Szomáliföld, Észak-Korea, Bhután, Pápua-Új Guinea, Dél Amerika, Közép-Ázsia, Irán, Pakisztán, Csendes-Óceán,  Dzsibuti, Karib Szigetek, Kongó, Zambia, Malawi, Etiópia, Marokkótól Egyiptomig a Maghreb, USA, Bangladesh, Patagónia és természetesen Európa, Balkán valamint a Kárpát-medence is.

Minden évben sok világkerülő utazót ismerhetünk meg, akik hónapokon, éveken keresztül utaztak. Indonézia, Kolumbia, Izland, Új-Zéland, Ausztrália, Irak-Kurdisztán, Törökország, Freörer Szigetektől – Lappföldig Skandinávia, Oroszország, Kambodzsa, Niger-be kalauzolnak el minket a kalandjaikon keresztül.

A járatlan utakon fesztiválon mindig voltak tematikus blokkok amik az utazás technikai oldalát mutatták be: repjegyvadász, fotózási ötletek és tippek, gasztro utazás, természetes nyelvtanulás, digitál nomádkodás, hogyan utazz gyerekkel, mit vegyél észre a biodiverzitásból ami körbevesz útjaid során?

Idén is megtudhatunk érdekes dolgokat a sharing economy-ról illetve az iszlám világról és megismerhetjük milyen is az utazás filozófiai aspektusa, a belső utazás.

Különböző projektek is helyet kaptak a fesztiválon, pl. utazás pénz nélkül, zarándokúton, karavánnal, vagy minimál büdzsével, vagy önkéntesként hogyan juss ki külföldre, vagy újságíróként hogyan jutott el valaki 173 országba.

A fesztiválon minden típusú utazás bemutatásra került: gyalog, kerékpárral, motorral, autóval, stoppal, lovon, vonattal, vitorlással, kajakkal, s volt már a híres kerekes székes utazó is.

Lesz idő kérdésekre is, ahol feltehetik a látogatók kérdéseiket az előadóknak, sőt lesz utazási tanácsadás blokk is, ahol hasznos ötleteket kapnak az éppen utazni készülők tapasztalt világutazóktól stoppolástól a mit pakoljunktól a hogyan oldjuk meg és a mire vigyázzunk témaköréig..

Kitaláltunk 20 perces előadásokat 1-1 témakör körül (fesztiválok a világban, hazai járatlan utakon, kurdisztán, covid sztorik) és TED jellegű előadás blokkokat.

A legsikeresebb ötlet a kerekasztal beszélgetések voltak (kb. 48 a fesztivál 2 napja alatt), ahol utazókkal, bloggerekkel lehetett találkozni egy adott témakör kapcsán és interaktívan kérdezni.

 

Minden alkalommal egy különleges ország vega – vegán és  mentes konyhájával is megismerkedhetnek a fesztiválunkra látogatók.

Természetesen idén is az előadók és ismert bloggerek dedikálják majd eddig megjelent könyveiket.

Igyekszünk kiegészítő különleges programokkal is színesíteni az utazás világát: hangszer simogató és bemutató, mászófal, népek táncai bemutató, 3D sisakkal beutazni  a világot, vagy csak a Selfiemat előtt pózolva jutni el különleges vidékekre különleges öltözetekben.

Lesz idén is utazási kvíz, ahol a támogatóink ajándékait és kedvezményeit, illetve különböző felajánlásokat nyerhettek.

Mindezeket nyújtja idén is a Járatlan Utakon Fesztivál.