Kerekasztal

Fotózás és utazás: telefontól DSLR-ig

Ha nem elégszel meg azzal, hogy turista-fotókat készítesz akkor segítek, hogy a következő szintre lépj!
Örök kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal egy-egy utazásra. Pláne, ha még meg is akarjuk örökíteni azt. Mi minden legyen az, ami fontos és elengedhetetlen kellék, hogy a fotóstáskába kerüljön, eleve milyen táskát vigyünk, hogyan vegyük fel a kapcsolatot a helyiekkel, hogyan figyeljük ki a legjobb fényviszonyokat, mikor milyen eszközöket használjunk. Szó lesz némi fotóetikáról is.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

A kerekasztal előadói

Dengyel Balázs

Sziasztok! Összesen 4 évet dolgoztam az Egyesült Államokban és kint tartózkodásaim alatt, amikor csak tehettem, utaztam. Elsősorban a nemzeti parkokat (eddig 35-ben voltam), és egyéb természeti és kulturális úticélokat kerestem, de valamennyi ikonikus nagyvárosban is voltam. Az utazásaim során mindig bérautóval vagy saját autóval jártam az országot és vagy egy tucat road trip áll mögöttem, amelyek közül a leghosszabb 7704 km volt. Mit tudhatsz meg tőlem? Sok-sok tippet és tanácsot kaphatsz a ”hogyan csináljam a több ezer km-es road tripeket?” illetően.

Káplár Balázs

5 évesen kaptam az első fényképezőgépem, 16 évesen kezdtem kínaiul tanulni. Az eddigi életem harmadát Kínában töltöttem, írtam útikönyvet Pekingről, jelenleg is látható kínai képeimből egy fotókiállítás a Guangzhou Oriental Museumban. Munkám során elsősorban kínai gyárakat látogatok, de emellett szoktam fotótúrákat is szervezni, legtöbbször Kína tibetiek által lakott részeire és 5 éve aktívan sárkányhajó versenyzek egy helyi csapatban.

Instagram

Krulik Ábel

Krulik Ábel vagyok, a fényképezés 17 éve a legfõbb szenvedélyem az utazás és a motorozás mellett. 2013-ban szereztem mesterdiplomát a MOME fotográfia szakán, majd 2015-ben Délkelet-Ázsiába költöztem, azóta utazó fotográfusként és független dokumentumfilm készítõként dolgozom a térségben. Tapasztalataimat szívesen megosztom azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amiket a leggyakrabban hozzám intéznek, például hogy kinek, milyen utazási szokásokhoz milyen tipusú fényképezõgépet ajánlok, hogy kell-e fullframe DSLR vagy MILC kamera fix lencsékkel komolyabb vagyonért a jó képek elkészítéséhez, hogy én milyen kamerákkal dolgozom és dolgoztam útjaim során, vagy, hogy igaz-e a közhely, miszerint teljesen mindegy, hogy valaki milyen kamerát használ.

Instagram
Weblap