Előadó: Vadász Zsolt

A Trabant-expedíció a Földközi-tenger szigetein - Szicílián, Szardínián és Korzikán

Télen Skandinávia és Északi-sarkkör a mínusz 30 fok rettenetben, három Budapest-Bamako rally Afrikában a rettenet melegben, kaukázusi utak, Európa-körutak és a mediterrán szigetvilág…

Meg is érkeztünk az előadásom helyszínére. A szigetek közül kiragadok hármat: Korzikát, Szicíliát és Szardíniát. Mindhárom szívem csücske, bejártam már őket gyalog, biciklivel, motorral, mindenféle hajójáratokkal, furgonnal és most Trabival.
Mindhárom sziget egyedisége magában az izolációjában rejlik. Amúgy is, olaszul: isola, azaz szigetet jelent. A leginkább kiütköző az izolációban, hogy mindhárom szigetnek saját nyelve van, a siciliano, a sardu és a corsu nyelvek. Természetesen kötődnek az „anyaország”, jelen esetben Itália és Franciaország nyelveihez, de sokkal többek, mint egy egyszerű „dialektus”.
Nálunk egy “matyót” vagy “szögedit” mindenki megért, a sicilianót, a sardót, a corsut meg az érti meg, aki megtanulja.

Na, de ez csak egy kis bevezető, szólni szeretnék Nektek ezen szigetek természetközeli világáról, a pazar környezetről, a működő vulkánokról, a tengerszemekről, a hegyek-völgyekről, az autentikus pásztoréletről és a hozzá kapcsolódó folkról, a legendákról, a mesékről…
Egy valódi mesevilágba invitállak Benneteket, akik eljöttök az előadásomra és végighallgatjátok képvetítéses beszámolómat Szicília, Korzika és Szardínia szigetéről.