Szegő Andor

Felperzselt föld – Sierra Leone és Libéria polgárháborús emlékei

Krisztus után 2005 őszén minden bátorságom összeszedve szálltam fel a Nyugatiban az esztergomi vonatra. Klotildligetre úgy éreztem magam mint Marco Polo, a Mária Valéria hídon átsétálva pedig megízleltem a hátizsákos utazás no meg a kofola ízét. Azóta eltelt több mint tíz év, Esztergom óta eljutottam Elefántcsontpartra és Etiópiába. Utazás függő lettem és Afrika vírustól fertőződtem. Amíg brit kutatók nem találnak fel valamit ami jobb mint az utazás, addig a zsebemben tartom az útlevelem.

Amint a hidegháború véget ért, Nyugat-Afrikában sok évtizede elfojtott indulatok éledtek fel. Felszabadító frontok támadtak szabadságharcosokra: aki tegnap barát volt, másnapra ellenség lett; gyerekekből lettek katonák; röviden: a Sierra Leone-i és libériai polgárháború mára az esztelen öldöklés szinonimái lettek.
Az eltelt években sokan keresték a választ, miért harcoltak a felek, honnan tört elő ennyi brutalitás… Rengeteg kérdőjel maradt.
Vajon mindent a piac magyaráz és a gyémántéhség volt a háború motorja? Vagy bármennyire is kellemetlen szembenéznünk vele, de emberi mivoltunk szerves része az embertelenség? Talán mindkettő közrejátszott?

Hogy ezekre a kérdésekre választ kapjak, beutaztam Sierra Leone és Libéria egykori háborús övezeteit, megismerkedtem a háború tanúival, interjúkat készítettem a harcokban résztvevőkkel. Utazásom során minden fontos helyszínt fényképen örökítettem meg.
Tartsatok velem egy rendhagyó utazásra Afrika történelmébe!

Az előadás 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

Galéria