Szaúd-Arábia - A fellebbent fátyol

Előadó: Csonka Gábor (Vándorboy)

Szaúd-Arábiát a közelmúltig misztikus fátyol fedte. Olajsejkek, sivatag, finomítók, teveversenyek és talán ennyiben ki is merül az ismeretünk. Mivel Omán az egyik kedvenc helyem volt, így nagyon régóta a bakancslistámon szerepelt az Arab-félsziget többi része is. Ezért 7 évvel ezelőtt életem történelmi pillanata volt, amikor egy projekt kapcsán végre odalátogathattam.

6000 km-t stoppoltam, és volt olyan helyi, aki 2 napig hozzám csatlakozott, mert annyira élvezte, hogy velem sikerült felfedeznie a saját országát. Abszurd helyzet. Amiképp az is, amikor elvitt egy vallási közösség egy study trip-re, hogy bemutassák az iszlámot és a beduinokat. Ott találkoztam egy operaénekessel is, aki éneket tanított kint, Szaúd-Arábiában! Lovagoltam a sivatagban, részese voltam teveversenynek, láttam hajtókat, fogadásokat. Részese voltam a dzsiddai piac nyüzsgésében, az illegális bevándorló negyedben nézelődtem, élveztem a város kulináris sokszínűségét, eljutottam a korallban gazdag vörös-tengeri régióba, és a jemeni határ mentén húzódó 2000 méteres hegyekbe is. Rengeteg történelmi helyet, világörökséget, természeti csodát láttam utam során. Felnéztem Rijád modern felhőkarcolóira és extravagáns építészeti kreálmányaira, meglepődve pillantottam QR-kódos utcaneveire, bejártam modern múzeumait, s eljutottam a szaudi család szülőhelyére.

Elmondhatom, hogy kivétel nélkül mindenhol az emberek barátságos viselkedése okozta a legnagyobb kultúrsokkot. Legyen az szaudi, jemeni, egyiptomi, pakisztáni vagy éppen fülöp-szigeteki. Mindenhol vendégül láttak, mire az útszéli szerájokban kifizettem volna az ebédemet, egy ismeretlen már rendezte a számlám… Megtanultam az arab vendégszeretetet, összefogást és odaadást.

Az előadásom során szeretném fellebbenteni azt a fátylat az országról, ami elfedte, és testközelből megmutatni nektek a valós arcát, azt a csodát, amiről eddig csak a hírekből hallhattatok. Természetesen sok praktikus információt is megosztok azokkal, akik kíváncsiak egy hátizsákos-stoppos utazó szemével tekinteni egy olyan országra, ahova első látogatása óta már csoportokat is visz.