Kerekasztal

Skandinávia, északi országok

Fjordok, gleccserek, gejzírek, vulkánkitörés, északi fény – a Skandináv országok természeti csodái páratlanok, és egészen lélegzetelállító élményt tudnak nyújtani! Észak- Európa országai rengeteg embert vonzanak, azonban nem a legolcsóbb úticélok. Nem lehetetlen őket költséghatékonyan meglátogatni, hogy hogyan, arról is lesz szó saját kalandjaink tükrében, amiket a lehető legkülönbözőbb módokon tettünk meg skandináv országokban.

Beszélgetünk még az északi megosztjuk, hogyan élik életüket a szélsőséges időjáráshoz igazodva. Szó lesz azokról a természeti csodákról is, amelyeket volt szerencsénk megtapasztalni, és amik örök életünkre skandinávia imádókká tettek minket. Szóba ejtjük azt is, mit érdemes egy skandináv városban megnézni és azt is, hogyan pakolj be egy hosszabb- rövidebb extrém északi kalandra.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Müller Kinga (VANdorland)

Életem legigazalmasabb és legextrémebb kalandja volt 1 évet Norvégiában élni, a sarkkör fölött tölteni a sötét, jéghideg telet, és egy kis szigeten élni át a nyár örök világosságát.
Kalandom egyetlen fotóval indult, amit a Lofoten szigetekről láttam, és hirtelen több évig érlelt gondolataim megértek – felmondtam a munkahelyemen, és önkéntes lehetőségeket kezdtem keresni északon. Nemsokára már szolgáltam is fel a frissen fogott halat megsütve az étteremben, vagy elkísértem a vendégeket a helyi skanzenhez, vagy épp jó norvég szokást követve túráztam, amint egy kis szabadidőm volt.
Láttam az égen táncoló Éjszaki fényt számtalanszor, és megéltem, milyen az élet -20 fokban egy eldugott csücskén a világnak. A tenger, a fjordok, szigetek, füves tetejű faházak és gyönyörű hegyvonulatok látványát mind magamba szívhattam ez idő alatt.
Stopoltam, béreltem kocsit, tömegközlekedtem és hajókáztam is. Töltöttem kint karácsonyt, és a szülinapomon Sting épp az én lakóhelyem szigetén adott koncertet, így azt se hagyhattam ki 🙂 Egyszóval kaland volt az élet egy egész éven át!

Sztori: A legelső, amin mindig nevetek, amikor fosógalamb magyarként próbálok átkelni a 8 méter széles patakon és félve lépek szikláról sziklára, majd végignézem, ahogy egy 8 hónapos, norvég terhes lány átszökell hegyikecske módra néhány rövidke másodperc alatt. Nem hiába, a norvégok így élnek, a természet részeként. Csodálatos környezetben!

Martin Ferenc

Martin Ferenc vagyok, világutazó fotós. Mindig is vonzottak a gyönyörű tájak és a különleges természeti jelenségek, köztük előkelő helyen a sarki fények. Így hát nem meglepő, hogy Skandinávia közel áll a szívemhez; és mióta 2015-ben Észak-Norvégiában, a sarkkörön túl először láttam az aurórát, azóta vágytam vissza. Utána munkából jártam még Osloban és Stockholmban nyáron, de idén sikerült az aurórát is újra elkapni: nemrég jöttem vissza egy 5 hetes izlandi bringatúráról; és nemsokára már a következő útra indulok vissza a Baltikumba és Skandináviába.