Előadók: Schmidt Péter és Bilász Marianna

Szakadár államok

A szakadár államok mindig is vonzottak minket, az ismeretlenségük által, a közismert helyeket, úgynevezett “mainstream zónákat” nagy ívben kerüljük (meghagyjuk a nyugdíjas évekre). A szakadár, vagyis el nem ismert országok az 1945-ös potsdami békét követően is a nagyhatalmak hatásköre (ENSZ), a bilaterális kapcsolatok felvétele és egy-egy térség, terület, ország elismerése is. Előadásunkban részletes ismertetést adunk a szakadár országokról  csoportosítva (poszt-szovjet térség, gyarmati világ maradványai, történelmi jogfolytonossággal rendelkező területek), történelmi kitekintéssel a megszűnt szakadár országokra (Újgúrisztán, Gilaki Népköztársaság, Lajtabánság, Vendvidéki köztársaság).

Az előadásunk által mindenki  egy komplex, átfogó képet fog kapni a szakadár államokról. A célunk a felvilágosítás és a negatív sztereotípiák eloszlatása. Az ember általában jó, a veszélyesnek ítélt területek/térségek fogalomkörét is a nagyhatalmak külügyi intézetei alkotják. A negatív beidegződést a városi legendák és a médiumok álhírei is táplálják, ami miatt a nyugati (be)zárkózott társadalmakban teljes az elidegenedés.

A szárazföldi utazás kontra repülés témakör kapcsán is lesz összehasonlítás (az ökológiai lábnyomok tekintetében). Mi az utazókat arra ösztönözzük, hogy ismerjenek meg egy-egy adott tájegységet, országrészt alaposan (mint pl. Indiát közigazgatási egységek szerint pl. Gudzsáráttól Nagaföldig), ne pedig röpködjenek és rohanjanak a világban a politikai államhatárok tekintetében (egyfajta kipipálós bakancslisták által). Nem statisztika az utazás, hanem a még kevésbé elidegenített társadalmak által egyfajta én-megismerés is lehetséges, amiképpen átgondolhatja a lét és idő fogalmát az utazó.

Blog
Facebook