Mongol rénszarvas pásztor törzs

Előadó: Kondor Bence

A Mongol Taiga erdejének mélyén él egy törzs akikről csak ritkán hallani. Ők a Tsaatan törzs rénszarvas pásztorai. Mára a számuk jelentősen csökkent, de nincs minden veszve. A téli időszakban 8-10 család gondoskodik és él együtt békében a rénszarvasokkal és a természettel.

Némileg megváltozott élettel instabil, de bizakodó jövőképpel állnak a téli szezon előtt. A rénszarvasok száma egyre gyarapodik amit a Mongol kormány is támogat hiszen felismerték, hogy a Tsaatan törzs nélkül nem lehetne sikeresen rehabilitálni a Tajga élővilágát.

Éjszaka -20•C egy sátorra hajazó Teepenek hívott menedék több 100 rénszarvas és rengeteg tudás a természetről. Bár időközben megváltozott az életük a rénszarvas bőrből már nem ruhát készítenek hanem eladják, de ezt felfoghatjuk örömhírként is, hiszen a pénz megjelenésével egyre több család dönt úgy, hogy visszatér a Tajgára. Ebbe a nem mindennapi rideg valóságba ami visszaránt a jelenbe.

Mi lesz velük pár év múlva és mit okoz a klímaváltozás azt nehéz megjósolni. Addig is itt ez a kiállítás a Taiga királyairól akik igazán a jelenben élnek…