Pápuák földjén

Léteznek-e még kannibálok?

Előadó: Csonka Gábor (Vándorboy)

Goróka fesztiváltól a Sepik folyóig.

Előadásom során elkalauzollak titeket a pápuákhoz, mind az Indonézia által elfoglalt nyugati részre, mind a keleti Pápua Új–Guina (PNG) területére. Első utam oda 2003-ban volt, majd később többször is visszamentem, hogy másoknak is megmutassam ezt a különleges világot.

Mindkét területben közös, hogy folyamatos kalandokban van része az utazónak, váratlan helyzetek, kiszámíthatatlanság, semmi nem úgy lesz, ahogy eltervezted.

Természetesen egészen más életfelfogásuk, világszemléletük van, amivel mi európaiak nem tudunk mit kezdeni. Tudod, nekünk óránk van, nekik idejük. Ők jól elvannak egyszerűen, de ezért nem is strapálják magukat.

A kultursokk garantált, és időutazásban is lesz részünk a vetítésem alatt. Többször előfordult, hogy éppen törzsi háború közepén találtuk magunkat, s bizony kellett a leleményesség, hogy átjussunk és elérjük a repülőnket.

Hallhatjátok a paradicsommadár „vadászatunk” történetét, ami egész máshogy végződött, de legalább drága volt.  Igen a világ legdrágább országa, miközben utak is alig vannak, de legalább mindig esik az eső, hogy sár azért legyen.

Megtudhatjuk, hogy kommunikálnak miközben több mint 2000 nyelvet használnak. Mi kapható a boltban? Van-e áram és miért gyalogolnak napokat a piac napra?

Kicsit benézünk a gasztróba is, ami nekik mindig yam, taró vagy édesburgonya, és rájövünk, hogy bizony a pápuák tényleg használják állkapcsukat, mert nekünk izomlázunk lett pár nap után a rágástól. S igen, az édesburgonya is megunható.

Elviszlek titeket a Sepik-folyó vidékére,  a szellemházakba, megnézzük hogyan kell krokodilt fogni, s természetesen a Goroka fesztiválon 72 törzzsel fogunk találkozni, sok szín, toll, festés, s a természet minden anyaga felhasználva öltözetnek,  mely felejthetetlen élmény  volt minden alkalommal.

Remélem kedvet fogok adni ehhez a különleges térséghez a sok nehézség és megpróbáltatás ellenére, és sok hasznos infót is megosztok majd veletek a Járatlan utakon fesztiválon az előadásomon.