Csoda a hulló vakolat alatt

Nepál és Észak-India hátizsákkal, egyedül

Előadó: Koczur Szilvia

Összesen több mint két hónapot töltöttem ezekben az országokban. Kultúrára, hátizsákos utazásra és gasztronómiai tapasztalatokra készüljenek az érdeklődők.

Az élménybeszámolót az egy hónapos jógaoktató kurzussal kezdem, aminek Rishikesh adott otthont, ami az ősi szanszkrit mantrák bölcsőjében a vártnál is autentikusabb volt. Delhin kívül természetesen “kötelező” ellátogatnunk Agrába, ahol a Taj Mahal vár minket, majd folytatjuk utunkat Varansiba, ahol a Gangesz partján megelevenedik mindaz, amit földrajz- és történelemórákon tanultunk erről a tájegységről.

Ellátogatunk Rajasthan fővárosába Jaipurba, eddigre már igazán a szemünk sem rebben majd, amikor hajnalban az autópályán egy kisebb kamion méretű teve halad el a busz mellett.

Kicsit északabbra Nepálban ellátogatunk a Himalája lábához, ahonnan megnézzük, hol túráznak “a nagyok”, miközben távolról csodálhatjuk az Annapurna néhány nyolcezres csúcsát. Visszakanyarodunk picit az indiai határhoz, ahol Gautama Buddha látta meg a napvilágot és ahol mára a világ országai több négyzetkilométert építettek tele ennek tiszteletére buddhista kolostorokkal.

Körbejárjuk Kathmandut és Bakthapurt, megnézzük a Kossuth-tereknek megfelelő helyi változatot, a Durbar-tereket, ahol ma is az élő istennők töltik mindennapjaikat. Kipróbáljuk a helyi közlekedést, és megnézzük, milyen egy lerobbant busszal szlalomozni a szerpentinen, vagy egyáltalán hogyan lehet gyalog átkelni a 8 sávos káoszon.