Némethy András

Utazás extra alacsony költségvetésen. Mennyibe is kerül? Megéri-e?

Előadásomon igyekszem bemutatni, hogyan lehet beutazni a fél világot (a közmegegyezés szerint) rendkívül alacsony költségvetéssel. Lesz szó 1€-ért vásárolt repülőjegyekről, hasonlóan olcsó busz utakról, „szuper-költséghatékony” szállásokról, stb. Mielőtt azonban bárki venné a hátizsákját, mindenképpen tegye fel magának a kérdést: „nekem ez vajon megéri?”, és csak alapos átgondolás után induljon neki az ismeretlennek.

A számtalan pénztárcabarát tipp és trükk mellett szót ejtek arról is, hogy mikor érdemes spórolni és bizonyos kétes kimenetelű szituációkba belemenni, és mikor jobb, ha jobban a zsebünkbe nyúlunk, vagy akár otthon is maradunk. Már itt, a bemutatkozó szövegemben szükségét érzem kiemelni, hogy mindegyikünk életmódja, útja más és más, emiatt az általam bemutatott módszerek nem kőbevésett szabályok. Elsősorban gondolatébresztőnek szánom őket, illetve arra szeretném serkenteni a közönséget, hogy a kreativitást elővéve mindenki rátaláljon az egyéni módszerére.

Jómagam mintegy 80 országot jártam be úgy 6 év alatt, és ez a szám folyamatosan bővül. Többnyire egyéni, magányos vándorként jártam, járom a világot, gyakran amolyan „csövezős” módon, amiről a Facebook közösségi hálón egy blogot is vezetek.

Utazás előtt és út közben is noha sokat olvastam, hallottam a különféle praktikákról, megannyi fontos kérdésre magamtól jöttem rá. Ezek a kérdések sokszor olyanok, amik már-már inkább a filozófia magasságaiba repítenek bennünket, esetleg az önismeretünk határától távol eső mély zuhatagokba adnak bepillantást. A szállodák kényelmétől és a buszos turistautaktól távoli vidékeken megannyi érdekesebbnél érdekesebb élethelyzetet kellett megoldanom. A leghálásabb talán azért vagyok, hogy ezek a szituációk gyakran nagyon fontos kérdéseket fogalmaztak meg bennem, illetve számtalan választ is ilyenkor kaptam. Az előadáson a spórolás és költséghatékonyság mellett ezeket a kérdéseket igyekszem majd (akár direkt, akár közvetett módon) feltenni a kedves – leendő – utazóközönségnek.

Galéria