Nagy Tamás

Japán-Taiwan kerékpártúra

Nagy Tamás vagyok, Vas megyében élek. Mindennapjaimban informatikusként dolgozom.
Sok-sok évvel ezelőtt, mikor elsőként mentem meglátogatni Pusi (Puskás Zoltán, aki korábban már előadó volt a Járatlan utak fesztiválon) barátomat Budapest mellett, kerékpárral kellett elmennem a lakásukba a vasútállomásról. Mások már ezen lehet mérgesek lettek volna, hogy nem kocsival viszik őket, de én ismerve a Pusit nem lepődtem meg. Aztán kiderült nem is olyan rossz dolog ez ebben a nyüzsgő nagyvárosban. Előjöttek azon gyerekkori emlékeim, mikor a gyerekkori barátaimmal minden nap a suli után mentünk “tekerni”. Ezen felbuzdulva aztán azon kaptam magam, hogy következő nyáron az otthonomtól sok száz kilométerre a Pusi barátom által szervezett kis csapat tagjaként teljesítek egy bicajos túrát.

Mondanom sem kell, bejött a dolog. Aztán egyik év után jött a másik, majd egyre nagyobbakat mertünk álmodni. Az álmokkal együtt persze jött az egyre nagyobb küzdelem és “szenvedés” és baj is. Persze minden problémát le tudunk küzdeni, hisz az egyre nagyobb rutin is velünk van!

Nekem a kerékpározás csak egy hobby a sok közül. De ez az a hobby, amivel a legtöbb időm töltöm. Igazán nem is tudom megfogalmazni mi a jó benne. Nem is tudja senki elképzelni, talán csak Ti, akik ezt a cikket olvassátok, és keresitek az újat nap, mint nap. Ami másnak a legnagyobb szenvedés lenne, néha az a legjobb nekem. Megtanít olyan dolgokra, melyekre máskülönben az emberek soha nem jönnek rá. Megtanulom tisztelni a természet erőit, mert az a legnagyobb úr! Az időjárást el kell fogadni, a hegyekkel nem szabad küzdeni, a szelet le kell tudni, a hideget túl kell élni, az esőt meg kell úszni… mindez idehaza nem gond. Senki nem tudja, aki nem próbálja, próbálta még ezt az életet… Beülünk az autóba és nincs domb, nincs hideg, nincs meleg, csak a kényelem.
El tudod képzelni, hogy elindulsz egy úton kerékpárral, és csak azt tudod, hogy kb. egy-két hónap múlva hol kell lenned? A végcél akár több ezer kilométer van tőled, azt le kell győznöd! Semmi más feladat nincs! Nekem az a kikapcsolódás.

2016 nyarán egy baráti társasággal több, mint 3 hetet bicikliztünk Japánban, az út során próbáltuk a számunkra fontosnak vélt épített, és természeti csodákat megtekinteni. A nagyvárosaikat ugyanolyan kíváncsisággal fogadtuk, mint az érintetlen zord hegyeket. Japán után pár napra átrepültünk Taiwanba, ahol folytattuk kerékpártúránkat.

Galéria