Nagy Péter

Utazás a világ végére: Húsvét-sziget és Peru

Nagy Péter vagyok, útlevelem szerint 40 éves, de mostanában inkább azt szoktam mondani, hogy 20 múltam. Életemben az utazás köti össze a munkát, szabadidőt és az alkotást: idegenvezetőként dolgozom, haverokkal járom a világot és utazásokról, emberekről szóló könyveket írok.  

Szinte állandóan jövök-megyek, mint Nagy Imre ‘56-ban (mondjuk ő erre eléggé rácseszett, én még annyira nem). Bejártam 4 földrész 58 országát, végighajóztam Európa folyóin és a Földközi-tengeren, spanyolt tanultam Barcelonában, kávéztam Gibraltárban, buliztam Ibizán, szélfürdőztem Andorrában, sétáltam a velencei karneválon.

Szamaragoltam Santorinin, hajókáztam a Boszporuszon, strandoltam Libanonban, integettem az Empire State Building tetejéről, sétáltam Notting Hillben, megnéztem egy musicalt a Broadway-n.

Kosárszánoztam Madeirán, adományoztam egy padot egy kenyai iskolának, szafaridzsippel száguldoztam a szavannán, túráztam a maláj dzsungelben, megmásztam Angkor romjait, búvárkodtam cápákkal, sodródtam a csíkszemű tömegben a kínai holdújév ünnepén Szingapúrban.

Megsimogattam egy tigrist Thaiföldön, láttam Lenint Moszkvában, ittam egy korsó Guinness-t Dublinban, síeltem Dubaiban, végigutaztam a transzszibériai vasúton, percekig ugráltam Európa és Ázsia határán az Ural-hegységben, jurtában laktam a mongol sztyeppén.

Londonban részt vettem a királyi esküvőn és az olimpia megnyitó ünnepségén, csigát árultam a marrakeshi piacon, búvárkodtam Hondurasban, lovaskocsival fedeztem fel Belize-t, tequiláztam Mexikóban.

Megmásztam a Vezúvot, jachtot vezettem Capri szigeténél, hóesésben keresgéltem Andersen meséit Dániában, kacsát ettem Hongkongban, kaszinóztam Las Vegasban, végigvezettem a 66-os úton, hajón ringatózva végigbeszélgettem egy éjszakát a Halong-öböl vizén.

Részt vettem divatbemutatón Saigonban, bicikliztem a vietnami rizsföldek között, borozgattam Toszkánában, megmásztam a Kínai Nagy Falat, motorral száguldoztam keresztül-kasul Bali szigetén, és túléltem a trópusi lázat.

Néhány éve megvalósítottam eddigi életem legnagyobb álmát: író lettem. Első könyvem Kiúton címmel jelent meg és elgondolkodtató emberi történetekről szól. Második és harmadik könyvem már az utazásra koncentrál, ez a címből is látszik: Mindenhol jó, de legjobb mindenhol.

Már gyerekként is vonzottak a távoli tájak, kalandok, a nagyvilág. Álmodoztam is rengeteget az otthoni diófa árnyékába leterített matracon, bámulva az égen suhanó repülőket, miközben kutyám mellettem rágcsálta a húslevesből kivadászott csontot. Elhatároztam, hogy ha egyszer majd lesz elég pénzem és szabadidőm, előveszek egy világtérképet és csukott szemmel beledobok egy nyilat. Aztán ahol landol, oda fogok utazni.

Ezt az álmomat valósítottam meg néhány éve. Naná, hogy a világ végébe csapódott a nyíl: a Csendes-óceánban vígan lubickoló Húsvét-szigetbe. Kérdés nem volt, muszáj volt útra kelni. Ha már arra jártunk, ellátogattunk Chilébe és Peruba is.

Erről az utazásról szeretnék mesélni. Ha érdekel a bambuló szobrok titka, hogy kivel játszik a helyi focicsapat, milyen az élet egy szikladarabon 4000 km-re minden emberlakta helytől, miért nem utaznak a gyilkosok chilei taxival, milyen magasra nő a perui kukorica és sok egyéb érdekesség Dél-Amerika ősi és mai kultúráiról, akkor gyere és hallgasd meg az előadásomat!

Könyveim megvásárolhatók szinte minden könyvesboltban, tőlem és a kiadótól.

Fb. : www.facebook.com/peternagybooks

Weblapom: www.bklkiado.hu