Modern, merész, divatos

– a másik Egyiptom

Előadó: Méhész Zsuzsa

Zaj és por, turbános emberek, becsomagolt asszonyok. Ramszesz, piramis, csacsifogat, neegyélsalátát, hasmenésedlesz, vegyélantinált, vonjleegycsillagotaszállodából. Harsányság, szegénység, kötelező alku – minimum a felére, úgyisátvernek, engemugyannem. Müezzin, mecset, imaidő, középkori falak, szűk sikátorok. Nílus, hajóút, gálavacsora, hastáncosnő. Bazár, hibiszkusztea, dudáló autók, kaotikus közlekedés, ittéletveszélyvezetni. Nincspia, hozzálpálinkát. Baksis, baksis, baksis – időnként túlszámlázás. Négyfeleség, sokgyerek, nahánytevétadnánakérted? Vöröstenger, sznorkelezés, ólinkluzív, oroszcsajok, verárjufrom. Sivatag, kaland, éjszakaibuszozás, filléresszállás, viccesmegoldások. Falafel, kusari, utcánevés, naebbőlbajlesz, nemfélsznőkéntegyedül?

Jó kis sztereotipiák, amiket ma igyekszünk megcáfolni. Az én Egyiptomom nagyvonalú, stílusos, mai, sokolvasatú, inspiráló. Tele művészettel, energiával, eleganciával. Dinamikus, merész, öntudatos, ellenálló, fiatal szellemű, kezdeményező és nem fél magát megmutatni. Ez egy másik Egyiptom, ami csak akkor látszik, ha hosszabb időt töltesz egy helyen vagy nagyon sokszor visszamész ugyanoda, és hagyod, hogy a fenti, berögzült szavak kimosódjanak a fejedből. Tele emberi történettel, nagy akarással, kifinomultsággal és mély kulturális szövettel.

Aki klasszikus turistaként indul Egyiptomba, alig fog kilátni az Ókorból. Aki hátizsákos utazóként fedezi fel az országot, az alsó keresztmetszetét van esélye megismerni. Aki nyaralni indul, még kevesebbet tapasztal – de ő nem is azért ment. 

Ennek a végtelen izgalmas országnak létezik olyan arca, melyet kevesen ismernek. Emberi történeteken keresztül mutatom meg nektek. Lesz benne art deco, transz, művészet, design, gasztronómia, női energiák és legfőképp: bátorság és inspiráció ahhoz, hogy lelépjünk a megszokott ösvényről. Azoknak az egyiptomiaknak a sztoriját hozom el ma, akik a járatlan utat választották. Elvégre ez a fesztivál is erről szól.