Mela életérzés, avagy 4 gyerekkel Gozo szigetén

Előadó: Baráth Mea (Családmesék)

Gyerekkel utazni bonyolult? Igen, tényleg az. Négy gyerekkel külföldre költözni még inkább. De nem lehetetlen! Hogy tudd, miért érdemes belevágni, elmeséljük a tapasztalatainkat erről a 10 hónapnyi, sírással és életigenlő kacagással teli, hihetetlenül gazdag és különleges időszakról.

Gozo szigetén élni nem egyenlő mindazzal, amit Máltáról tudhatsz. Gozo Málta faluszigete. Mindazzal a bájjal, amit a “vidéki élet” a magáénak tudhat.

Málta Európa ötödik legkisebb országa. Gozo pedig egy hozzá tartozó, ám Máltánál jóval kisebb, 68 négyzetkilométeres, imádnivaló kis sziget a Földközi-tengeren. Hosszúsága 14 km, legnagyobb szélessége 7 km. Körbebiciklizheted egy nap alatt. Ha Málta a nagyváros, akkor Gozo a falu. Az emberek köszönnek az utcán, ismerik, tisztelik, segítik egymást. Biztonságban élnek, autóikat, házaikat nem zárják. Tengerbe merülés előtt keresztet vetnek, az utcákon, a házaik falán, a közértekben, kávézókban és bárokban, de az okmányirodában is szent képekkel találkozhatsz. Minden városban grandiózus templom, jellemzően nem is egy. Az idősebbek robogóval, a kamaszok fűnyírómotorral turbósított kérékpárokkal, a családok “gipsy”-vel, vagy platós autókkal közlekednek. A platón utaznak a gyerekek, de ne lepődj meg, kecskét, tyúkot, kutyát is így szállítanak. A macskák kiemelten megbecsült tagjai a társadalomnak, cicahotelekkel kényeztetik őket. Bárkit megszólíthatsz, biztosan kedvesen elbeszélget veled. A buszsofőrök mosolyogva köszöntenek, és tudják, hol fogsz leszállni. “No worries, mela!”- hallhatod lépten-nyomon.

Mert minek idegeskedni, minden megoldódik.

Így, vagy úgy.