Egyik nap sem ugyanaz a táj – a Lofoten-szigetek

Előadó: Szalkai Réka

A Lofoten-szigetek a természet mesterműve Norvégiában – egy különleges szigetcsoport, mely szépsége nemcsak az oda utazókat, hanem az ott élőket, alkotókat is elbűvöli, nap mint nap.

Ösztöndíjjal többször voltam már kint Oslóban és Bergenben, csoportokat is vittem egész Skandináviába, számtalanszor jártam be idegenvezetőként is keresztül-kasul nemcsak Norvégiát, de Dániát, Finnországot és Svédországot, gyakran egészen a Nordkappig felvezettem a vendégeimet. Munkám során ez a térség, Észak-Norvégia lett a kedvencem – így nemcsak csoportkísérőként, de helyi idegenvezetőként, valamint művészeti galériákban – többször is dolgoztam a norvég Lappföldön: Finnmark megyében, illetve a Lofoten-szigeteken. Jelen előadásomat is ez utóbbi vidék inspirálta.

Észak-Norvégiában, és különösen a Lofoten-szigeteken a természet az úr. Ugyanaz a vidék, hegy, tenger a csodálatos fényviszonyoknak, éjféli napnak köszönhetően minden nap más nyáron és télen is, ugyan elméletileg szinte egész nap sötét van, az északi fény színkombinációi elkápráztathatnak minket, vagy ahogy a holdfény visszaverődik a több méteres, friss hóban.

Előadásomban a Lofoten-szigetek legfőbb, legismertebb tájait, vidékeit, városait és falvait mutatom be. A turisztikai és geográfiai részletek mellett azonban az emberek mindennapi életéről, és a szigetcsoporton kialakult különleges művészeti formákról, művészekről, fontos alkotókról is szeretnék beszélni. Megtudhatják, hogy van az, hogy valakinek két órát kell vezetnie és három órával hamarabb elkéredzkednie a munkahelyéről, hogy az aznap esti születésnapi ünneplésre vehessen egy üveg pezsgőt; ha későn jutott eszébe. Hogy milyen szigorú vallásos szekta működik az egyik faluban, mely szerint a televíziózás és a popzene is eredendő bűn, házasság előtti szexről álmodni sem szabad, és minden családban minimum az öt gyerek. Úgyszintén beszélek majd például a legérdekesebb festőkről, üvegfúvó művészekről, és a kovácsról, aki mind a mai napig ellátja hosszú szárnyú madáralkotásaival a norvég királyi családot.

Remélem, találkozunk a X. Járatlan Utakon Fesztiválon! 🙂