Kalandok az Antarktiszon és Alaszkában

avagy a sarkkörön innen és túl

Előadó: Neszmélyi Emil (@emilclimbs)

Kalandok az Antarktiszon és Alaszkában, avagy a sarkkörön innen és túl

A Hét Hegycsúcs sorozatban (Seven Summits Series) minden földrész legmagasabb hegycsúcsát kell megmászni. Ez eddig valamivel több, mint 350 embernek sikerült a világon. Persze a csúcsokra történő feljutás önmagában is komoly teljesítmény, de az embert közben kalandok érik a hegyek alaptáboraiba történő eljutás alkalmával és a környező településeken is mielőtt elhagyná a civilizációt.

A sorozatban az Antarktisz földrészének csúcsa a Mt. Vinson (4892 m), Észak-Amerika földrészének csúcsa a Mt. Denali (6194 m) csúcsa, ami az Everest utáni legnehezebb kihívás a sorozat folyamán. Érdekesség, hogy Európán kívül Észak- és Dél-Amerikát külön földrésznek tekintik, ezért nem hat, hanem hét földrész csúcsai jelentik a célt.

Mindkét hely környezetét meghatározza a sarkkör közelsége. Az Antarktisz már a déli sarkkörön túl fekszik, Alaszkában a Denali közvetlen környezete pedig az északi sarkkör 200 km-es közelségében, a sarkkörön még innen található. A két hely igazi gleccservilág, ahol a hóval fedett szakadékokba zuhanás veszélye mellett a sarkvidéki hideg (akár -50 °C) szedheti az áldozatait a hegymászók ujjai vagy akár orra formájában.

Mindkét hegy csodálatos, a hozzájuk vezetői úton is bőven voltak kalandok, mert nem olyan egyszerű az Antarktika felé Chilébe bejutni, onnan kijutni, de ha Alaszkára gondolok, ott még más veszélyek is érhetik az embert – a civilizáció határán jávorszarvasok és grizzlyk képében.

Az előadáson választ kaphatunk az alábbi kérdésekre:

  • Milyen az élet Alaszkában és az Antarktikán?
  • Miként lehet a katasztrofális hideg és a kimerítő meleg ellen védekezni?
  • Milyen a tábori élet a jégen úgy, hogy a legközelebbi segítség vihar esetén napokra található?
  • Miért nincsenek teherhordók egyik helyen sem?
  • Mekkora terheket kellett cipelni a hegyen és miért használtunk ehhez szánokat is?
  • Milyen érzés jégen és havon landolni repülőgéppel?
  • Hogy kerül a történetbe Chuck Norris?

Találkozunk a fesztiválon!