Járd a világot házőrzéssel

– avagy bevezetés a "house sitting" rejtelmeibe

Előadó: Harmincz Rita (A sárga ruhás lány)

Amikor négy hónapnyi folyamatos hátizsákozás után elfáradtam, elhatároztam, hogy valami tengerparti helyen fogok pihenni. A lehető legolcsóbb megoldást kerestem, így a házőrzést választottam. Így kerültem Balira, ahol az elkövetkezendő éveket is töltöttem. Balin többször, több helyen őriztem mások otthonát, de Katalóniában is laktam így egy malomból átalakított házban.

Az előadásomban azt szeretném bemutatni, hogy mi az a házőrzés. Praktikus tanácsokat, információkat mondok el, a saját történetemmel alátámasztva.

A házőrzés nem börtön, nem kell bezárva élned valahol, egyszerűen csak máshol élsz, másik országban, más körülmények között. Addig amíg vállalod. Ha tetszik két hétig, de akár két hónapig is. Ha munkát vállalsz egy másik országban rengeteg kiadásod keletkezik, még mielőtt az első kereseted a zsebedben landolna. Lakbér, kaució, bérlet, kaja, csak hogy a legszükségesebbeket említsem. A házőrzés ilyen értelemben nem rejt anyagi kockázatot. Nem kell befektetned, nem kell kockáztatnod semmit pénzügyi szempontból.

Nézzük csak mi az, ami a munkát illeti. Gondoskodnod kell a rád bízott állatokról, vagy farmról. Etetni, sétáltatni, vizet adni, takarítani. Ezek épp azok a dolgok, amelyeket magad körül is elvégeznél, ha otthon élnél, vagy el is végzed akár a napi rutinod részeként, ha vannak állataid, vagy voltak valaha. Kitérek majd arra is hogy miért jó ez, mennyibe kerül.

Várok mindenkit sok szeretettel!

(A képeket Schweitzer Szabolcs készítette)