Japán járatlan útjain Hokkaidótól Okinaváig

Előadó: Tóth Erik

Kis tinédzser korom óta érdekelt Japán valamilyen formában. Bő 15 évvel később most úgy érzem, ez már nem érdeklődés, az életem és személyiségem része lett valamilyen szinten az ország és amit tőle kaptam.

Először 21 évesen utaztam ki ösztöndíjas egyetemistaként egy évre, Tokió külterületére. És ha már egyébként is szeretek kirándulni, utazni, miért is ne arra költsem a kormány pénzét? Először persze a kötelező Tokió-Ószaka-Kiotó háromszög lett letudva, és még pár régió, de egyértelmű volt, hogy sokkal többet rejteget az ország. Muszáj volt hát working holiday-jel visszamenni pár évvel később, és abban az évben alig pár napot töltöttem nagyvárosban. Amikor nem pincérként robotoltam és gyűjtöttem a pénzt, vagy síeltem, vagy utaztam, vagy a következő utazást terveztem.

Hokkaidón éltem és felfedeztem a környéket, végigrohantam Sikokun egyedül tömegközlekedéssel egy nagyon tömény 2,5 hét alatt, egy barátommal autóval bejártuk Honsú északkeleti partvidékét, majd a Covid miatt befuccsolt két hónapos körút helyett sokkoltam a szervezetem és Hokkaidóról leköltöztem a fullasztó nyárba Okinavára. Ahová tavaly ismét visszatértem immár családi ok miatt.

Ha visszatekintek ezekre a tapasztalatokra, nekem a nagybetűs utazás többnyire önálló utat jelentett, lehetőleg távol a turistákkal frekventált helyszínektől. És többnyire olcsón, tömegközlekedéssel. Ezek az utak adták igazán a felfedezés élményét, adtak több lehetőséget az interakcióra a helyiekkel, más utazókkal. Valamint bármennyire is mozgalmas volt a program, egyedül tudtam igazán megélni és feldolgozni magát az utazást. Ez ilyen introvertált dolog lehet, de bátorítanék mindenkit, hogy a józanész határait csak kicsit áthágva merjen belevágni hasonló kalandokba. Nem tervezek már hosszasan kiköltözni, de még biztos, hogy lesz dolgom Japánnal, hisz sok régiót nem tudtam meglátogatni. Ezekből az élményekből, érzésekből szeretnék egy esszenciát átadni a résztvevőknek.

  • Ha érdekel, hogy tudtam egy hegyi falu iskolájának tornatermébe bemenni, és zavartalanul fotózni az ottani lakodalmat, gyere el.
  • Azt is hallhatod, miért aludtam egy óvoda padlóján, hogy aztán mezítláb kelljen kiosonnom reggel.
  • Ha jól ismered Japánt, talán még úgy is hallhatsz ismeretlen, de csodás helyekről. Természetesen próbálom a legjobb képeimet bevetni.
  • Hogy lehetett kihozni egy brutális esőből életem legemlékezetesebb utazós napját?
  • Hány fokos a japán szilvabor, a levegő Okinaván nyáron, és a világ legmeredekebb hullámvasútja?

Megígérhetem, hogy ezekre a kérdésekre választ kapsz, de azt nem, hogy nem próbálok humort vinni az előadásba. Gyere el a fesztiválra, és ha gondolod, tisztelj meg engem is 50 perccel az életedből.