Indonéz törzsek testközelből

Csapó András, Mátai András, Harmincz Rita

Egy előadás az indonéz kultúráról, a helyi törzsekről és a dokumentumfilm forgatásról

Három utazó egy nap nagyot álmodott és elhatározták, hogy dokumentfilmet forgatnak Indonézia 4 olyan népcsoportjánál, akik régi tradícióikat megtartották és életüket a mai napig ezek az ősi hagyományok szerint, számunkra különös módon élik.

Az első ötletekből tervezés, a tervekből pedig tényleges forgatás lett, aminek az eredménye több ezer fotó, videó és életre szóló élmények.

A helyszíneket úgy választottuk meg, hogy azok elérhetőek legyenek bárkinek, aki veszi a fáradtságot és elutazik ebbe a csodálatos országba.

A csapat tagjai:

Harmincz Rita, aki 2014 óta folyamatosan fedezi fel Indonézia különböző népcsoportjait és természeti csodáit. Sokan csak úgy ismerik, hogy A sárga ruhás lány.

Csapó András, a Navigátor youtube csatorna videósa. Indonéziát már ő is jól ismeri. Több, mint 1 évet élt kint, mialatt kalandjairól folyamatosan kisfilmeket készített.

Mátai András, aki bár a világ sok pontján volt szerencséje megfordulni, Indonéziában most járt először. Utazásairól és kalandjairól az utazgatok.hu blogon mesél.

A négy népcsoport:

Toraja – a hegyi emberek, akiknek az életükben a legfontosabb esemény a temetésük, amire képesek egész életükön át spórolni, hogy ott bivalyok sokaságát öljék le. Ennek két oka is van, egyik a hitviláguk, miszerint a leölt bivalyok lelke segíti az elhunyt lelkét a menyországba jutni, a másik ok sokkal gyakorlatiasabb: enni kell adni a több száz, nem ritkán több ezer vendégnek. Másik érdekesség, hogy ők a halottakat is máshogy kezelik. Van például egy évente egyszer megrendezett ceremóniájuk, ahol előássák az elhunyt családtagjaikat, felöltöztetik őket és velük vonulnak fel. Sőt, halál után a testet nem is temetik el azonnal. Mivel rengeteg dolgot kell megszervezni, van hogy évek is eltelnek a halál és a temetés ideje között. Ez idő alatt a család az elhunytat nem is tekinti halottnak. A halott ott “él” velük egy háztartásban a nappaliban, vagy egy külön szobában. Beszélnek hozzá, enni adnak neki, stb…

Mentawai – egy igazi bennszülött törzs a dzsungel mélyén, akik mai napig úgy élnek, mint több száz évvel ezelőtt. Ezen kívül különlegességük a testüket borító törzsi tetoválások, amit mai napig ősi módszerrel készítenek. Hármunk közül ketten ugyan ilyen ősi módszerrel kaptak törzsi mentawai tetoválást.

Bajo – A tengeri cigányok, akik generációkon keresztül éltek hajókon a nyilt vizen. Mára letelepedtek cölöpökre épült házakba, de az óceán a mai napig életük meghatározó eleme. Érdekesség velük kapcsolatban a szokásaik és a fából készült búvárszemüvegeik.

Balinéz emberek – A Baliról szóló részben Balinak és a helyi embereknek olyan szokásait mutatunk be, amit a turisták általában nem látnak. Ilyenek például a napi rituálék, a fogreszelési ceremónia, vagy a transzba esett emberek tánca, stb…

https://www.instagram.com/explore/tags/eztcsinaljukharmanindoneziaban/
https://www.facebook.com/hashtag/eztcsinaljukharmanindoneziaban

Videó:  https://www.youtube.com/watch?v=Xc84Ej-Nr_g