Előadó: France Mutombo

Humanitárius turizmus

Az előadásom a humanitárius turizmusról szól majd.

Hogy mi is az a humanitárius turizmus?

Ez egy olyan újfajta, Magyarországon eddig ismeretlen turisztikai program, mely ötvözi az egzotikus nyaralás és a humanitárius misszió elemeit. A különleges utazások célja, hogy az aktív pihenés mellett hitelesen, közvetlenül ismertessék meg az utazókkal a fekete kontinens szépségeit, az afrikai hétköznapokat. Minden résztvevő aktív módon pihenhet és egy olyan életre szóló emberi és egyben autentikus afrikai élményben lesz része, mely a már-már sablonossá vált klasszikus és gyakran egysíkú utazásokkal szinte összehasonlíthatatlan. Az utazóknak a 12-15 napos utak során, az alapítvány helyi tapasztalatainak és kapcsolatainak köszönhetően lehetőségük nyílik biztonságos körülmények között megismerkedni az afrikai élet olyan területeivel és az ország olyan turisztikai látványosságaival is, amelyek egy egyszerű turista számára nem elérhetőek. Szintén páratlan lehetőségként, az évente többször szervezett utazások során külön hangsúlyt kap egy humanitárius mini-projekt csapatmunkában történő megvalósítása is, melynek költségeit az utazási díj tartalmazza.

A résztvevők megismerkednek, együttműködnek a helyi lakosokkal, részt vesznek hétköznapjaikban, velük közösen egy, az alapítvány aktuális céljaihoz is illeszkedő, egyszerű fejlesztési projektet valósítanak meg, amely humanitárius célt szolgál (pl. árvaház kifestése, egészségügyi intézmény felújítása, egyszerűbb építkezési munkákban való részvétel, tárgyadományok megvásárlása és átadása a rászorulóknak stb.). Meglátogatják az alapítvány által támogatott intézményeket és más rászoruló embereket, közösségeket. És természetesen nem maradhat el néhány igazi „afrikai helyzet”-ben való részvétel sem. A közvetlen kontaktust szolgálja a szállás is: európai igénynek is megfelelő, de a szokványos hotelektől eltérő, családias hangulatú vendégházakban, magánházaknál, biztonságos környéken, lehetőséget nyújtva az afrikaiak hétköznapi életébe való bepillantásra.

Jómagam magyar nyelvet magas szinten beszélve, a magyar kultúrát jól ismerve és magamévá téve, ezeket összepárosítva Kongóban és Tanzániában valamint más afrikai országokban velem született, illetve tapasztalatok útján szerzett alapos helyi ismeretekkel és kapcsolatokkal felvértezve kalauzolom a társaságot. Kettős identitásomnak köszönhetően kreatív és innovatív programokat varázsolok a csoportnak. Olyan helyekre jutunk el együtt, ami a legautentikusabb Afrika élményt nyújtja majd. Folyékonyan beszélem a magyar nyelvet, így turistáim első kézből, az anyanyelvükön hallják majd a látottakhoz tartozó ismereteket. Velem olyan helyekre is eljuthatsz, ahová más európai turista nem léphet be, mindezt teljes biztonságban, jól szervezett keretek között. Velem Afrika olyan, mint egy egzotikus déli szomszéd.