Föníciától Libanonig

Előadó: Elekes Attila André

Különleges tér- és időutazásra invitálom azokat, akik történelmi ismeretterjesztős bevezetővel szeretnének elvarázsolódni a cédrusok illatával körbelengett Közel-Keleti országban. A főniciaiak alapították, virágoztatták fel, hozták el földjére a Kánaánt. Merthogy bibliai megfogalmazásban így neveztetett a mai Libanon. Körbejárjuk a Közel-Kelet Svájcaként is ismert, barátságos arcát és vendégszeretetét lépten-nyomon megmutató miniállamot. Büblosztól Baalbeken, Türoszon és Szidónon át a Közel-Kelet Párizsaként is becézett Bejrútig. Megidézve dicső régmúlt időket a ma féltve őrzött antik romok között. Átélve és megértve Csontváry- Kosztka Tivadar szenvedélyes kötődését Libanon cédrusaihoz, Baalbek varázsához. Nekünk, magyar utazóknak különösen szívetmelengető és festményeinek köszönhetően ismerős e táj…

Bár sok helyen látni még a polgárháború nyomait, sajátos geopolitikai adottságai miatt szögesdrótos akadályokat és ellenőrző pontokat, és szinte minden percben érezni a delejt a levegőben, Libanon mégis minden kalandort megbabonáz! Csodás természeti adottságaival, magaslataival, tengerpartjával, keleti ízvilágával, dallamaival. Mosolygós arcaival.

Ezt a varázst szeretném megosztani képekben, és mint ahogy azt már sokan megszokhatták, – szakmai ártalomként -, a világ legnagyobb bélyeggyűjteményét felvonultató budapesti Bélyegmúzeum Libanon-kollekciójának néhány relikviája bemutatásával is szemléltetni. Látványos képi világgal összeállított ötvenperces történelem- és földrajzórát ígérek!