Workshop

Felelősségteljes utazás

Zöld utazás és fenntartható turizmus

Van-e nekünk utazóknak felelősségünk, mikor kilépünk az országunkból, azzal, ahogy viselkedünk, amilyen szolgáltatásért pénzt adunk? Hogyan figyelhetünk a hulladékunk csökkentésére útközben és egyáltalán miért fontos ez? Vajon veszítenek-e azáltal az utazás szabadságából? A kerekasztal résztvevői személyes tapasztalataikat osztják meg arról, hogyan zöldítik ők utazásaikat és mennyiben más egy környezettudatos utazás. Számos gyakorlati tippet is kaphatsz tőlük és persze kérdezhetsz.

Környezeti katasztrófa akarsz lenni vagy táj-gyógyító? Mi a baj a turizmus zömével? Milyen alternatívák léteznek? Hogyan kímélhetjük ezt a szép bolygót, miközben a tömegnél sokkal izgalmasabb élményekben van részünk?
Egyre többen utazunk a világban, így egyre fontosabb, hogyan, milyen lelkülettel, és, hogy tudatosan tesszük -e ezt meg. Az épített és szellemi kulturális örökségek és a természet védelme ugyanolyan fontos az utazások során, mint az egyéni élmények megélése. Hogyan utazz jól? Hogyan adj élményt ajándékba? Ezek is kiderülnek a beszélgetésből.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Workshop előadók

Kocsis Dóra- Németh Edvárd

Utazók a környezet barátai, Hogyan utazz környezettudatosan, Zöld utazók beszélgetése, Dóri és Edvárd a Talpalatnyi Történetek blog szerzői, eddig 4 kontinens 50 országában jártak. Pár éve, két kis hátizsákkal nekivágtak a nagyvilágnak, és egy évig haza sem tértek. Azóta is hosszabb, rövidebb utazásokat tesznek közeli és távoli országokban. A világban szerzett tapasztalataink nem csak nyitottabbá, elfogadóbbá tették őket más kultúrák, országok iránt, hanem az utazások hatására gyökeresen megváltoztatták életmódjukat: azóta ugyanis nemcsak a tudatos utazásra, hanem a hulladékmentességre is törekszenek. A kerekasztal vendégeiként ennek megvalósítására konkrét tippeket is kaptok tőlünk.

Murányi Péter (Tizsima)

A zöld út.

Egy sötétzöld utazó most elárulja a sötét trükkjeit! Űrhajó nélkül a Ganimédeszre!

Sztori: Szerintem az utazás lényege, hogy otthon hagyjuk a megszokottat, az ismertet, a kényelmet. Így fejlődünk, így jön elő belőlünk a szikra, amit nem is sejtettünk volna magunkban. A turista iparág nagy része, a repülés, a szállodák-boltok-taxik-éttermek, a látványosság-kipipálás hermetikusan elzárja az embert az igazi dolgoktól. Mellesleg széttrancsírozza a természetet és a helyi közösségeket. Szerencsére lehet másként is!

Szilasi Ildikó Hermina

10 évig humanitárius és nemzetközi fejlesztés területén dolgoztam, főképp afrikai projekteken. Kezdetben önkéntesként, később Afrika-szakértőként, Kelet-Kongótól Szenegálig. Végül egy olyan utazási irodát alapítottam, melyben igyekeztem ötvözni mindazt a tapasztalatot, amit Afrikában hat év alatt gyűjtöttem. Az Utazz Afrikába Utazási Iroda keretében (melyet több fórumon felelősségteljes turisztikai szolgáltatónak minősítettek) a szellemi kulturális örökségvédelmet a szegénységcsökkentéssel kapcsoljuk össze Afrikában, főképp Szenegálban. Sokat dolgozunk azon is, hogy tehetséges művészeket, hagyományőrző fesztiválokat támogassunk, és minél több munkahelyet teremtsünk Afrikában, ahogy eseti segítséget is nyújtunk utazásaink során adomány formájában, tudatosan, átgondoltan, egyedi módszertan alapján. Ha pedig épp semmi nincs a kezünk közelében, amit adhatnánk, mi akkor is igyekszünk élményt, szeretet, figyelmet, készségeket magunk után hagyni…

Sztori: 2016 decemberében Fölszállott a Pelikán tehetségkutató versenyt szerveztem Dakarban. 17 fiatal virtuózzal, az Afrika Másként Alapítvánnyal karöltve indítottunk be egy művészeti tehetséggondozó programot, az Utazz Afrikába Utazási Irodával történő együttműködésben. A program működik, a 17 virtuóz idén már sokkal jobb életkörülmény között, privát iskolában kezdi meg tanulmányait, egy 11 éves szenegáli tehetség kétszer turnézott Magyarországon nagy sikerrel, és rengeteg további projektünk és ötletünk van, amelyet utasainkkal karöltve valósítunk meg, elsősorban Szenegálban.

Mohácsi Nusi

Egy jópár évvel ezelőtti ázsiai körút gyökeresen megváltoztatta az életemet. Azelőtt és azután is sokat jártuk a világot a férjemmel, sőt, most már a kislányunk is csatlakozott a felfedezéshez. Ez az első hosszabb út eredményezte, hogy belevágtam a saját táska márkám, a Shamo bags építésébe, ám időközben egyre inkább a hulladékmentességre terelődött a hangsúly. A zöld életmódot és tudatosságot igyekszem népszerűsíteni a munkámmal és másokat is változásra inspirálni, legyenek itthon vagy éppen úton. A kerekasztal beszélgetés során is igyekszem majd megosztani az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.