„Experience by doing”

– Hely és élmény viszonya, avagy kevésbé triviális, ugyanakkor feledhetetlen emlékeket nyújtó látni- és tennivalók Norvégiában

Előadó: Szalkai Réka

Ha az átlagembert Norvégiáról kérdezik, a válasz, amit kapunk gyakran az lesz, juj, ott nagyon hideg van, meg biztos, jegesmedvék rohangásznak az utcán. Amennyiben alanyunk egy kicsit jobban informált, lehet, azt is hozzáteszi, ott a természet nagyon szép, hegyek, fjordok, vízesések és gleccserek sokasága díszíti az országot. Ibsen, Grieg meg Munch. Ha már a megkérdezett esetleg járt is ott, vagy tervezi az utat, s ehhez böngészett már útikönyveket, nézegette utazási irodák ajánlatait, talán megemlít egy-két látnivalót, ami ott is szerepelhet.

Ilyen többek között Geiranger, a legszebb norvég fjord – UNESCO-Világörökség, közelében a Trollstigen hegyi út. A Stavanger közelében levő Preikestolen – Szószék-szikla ikonikus hely lett a hegyek szerelmeseinek, ha pedig további Világörökségeket keresünk; ott van az eredeti Hanza-kereskedőházakat felvonultató bergeni Bryggen vagy Røros bányászfaluja, az altai sziklarajzcsoport vagy éppen a norvég dongatemplomok legszebbike Urnesben. 

A művészet, történelem és múzeumok szerelmeseinek pedig Osló igazi kincsesbánya: a Bygdøy múzeumszigeten található többek között a Viking Hajómúzeum vagy éppen az egyik legizgalmasabb Skanzen a világon, míg sokak zarándokhelye lett a norvég festő legjobbjait felvonultató Munch-múzeum, mely nemrég költözött egy csodálatos, modern épületbe a városközpontban, illetve a Vigeland Szoborpark. Az északi tájak szerelmeseinek pedig kötelező a túra Nordkapphoz, vagyis az Északi-fokhoz, mely a kontinentális Európa legészakibb pontja, itt akár az éjféli nap nyáron, vagy egy északi fény télen feledhetetlen élmény.

Ugyanakkor vannak olyan dolgok Norvégiában, melyek kevésbé triviálisak, s főképp hely és élmény kombinációjából születve még a helyieknek is újdonságot nyújthatnak, hát még egy külföldinek….Előadásomban ilyen momentumokra koncentrálok, miközben átszeljük az egész országot: például részt veszünk egy rákünnepen a Kristiansand környéki párhuzamos sziklasziget láncok körül, egy, a környékbeli szigetcsoporton átvezető gyalogtúra után találkozunk Norvégia elsőszámú művészeivel, akik valójában ott élnek a Gamle Bergen skanzenében, Szent Iván éjjelét ünnepeljük a Lofoten-szigeteken, majd pedig mocsaras nyári motorosszánhajtó bajnokságon szurkolunk a lappföldi Kautokeinóban. Szeretettel várom az ilyesmire fogékony hallgatókat előadásomon, és ígérem, a norvég főváros rejtett kincseire is ki fogok térni.