EuroGóbék: Ilyés Szabolcs- Koffol Gábor

Európai vonat-kaland
Az élet kaland! Vállald! 30 nap - 20 ország – 16 főváros

Az előadásunkon két jó barát, egy pörgős, kalandos vonat-útját ismerhetitek meg, amely 30 napon át tartott és 20 országot valamint 16 fővárost érintett.
Jómagam Ilyés Szabolcs vagyok, Kolozsváron végeztem tanulmányaimat Testnevelő és Sport Szakon, majd mesterképzést a TF-en, sportmenedzsmentet. Testnevelő tanárként tanítottam Erdélyben és Németországban (itt éltem, több mint hat évet), jelenleg pedig sportújságíróként tevékenykedek Budapesten és többek között, sokat teqballozok, meg az új magyar sportággal foglalatoskodok. Utazó társam Koffol Gábor szintén Kolozsváron végezte tanulmányait Gyógytornász Szakon, majd másfél évet ösztöndíjasként tanult Budapesten mesteris hallgatóként. Volt Déván Petőfi Sándor Ösztöndíj Program keretében 9 hónapon át, jelenleg pedig Székelyudvarhelyen él és szakmai képzéseken vesz részt.

Az utazásról hasonlóan gondolkodunk. Szeretnénk minél több helyre eljutni és ahova eljutunk ott mindent megnézni. Ehhez sok idő kell, talán ezért is volt olyan pörgős a mi utazásunk, de nekünk ez így felelt meg a legjobban. 30 nap alatt 20 országot és 16 fővárost érintettünk, jártunk be, ami az interrailos utazók között is soknak számít. Persze minden helyet így nem tudtunk tüzetesen megnézni, de amit fontosnak tartottunk, azt láttuk. Reggel megérkeztünk egy városba, a csomagjainkat az állomáson szekrénybe zártuk, estig pedig barangoltunk, éjszaka meg utaztunk a következő városba, országba. Kaland volt, nem kicsi! 

Már tartottunk pár előadást Budapesten és Erdélyben. Szeretnénk másokat is utazásra inspirálni, ugyanis tapasztalatunk szerint nagyon sokat fejlődik az ember személyisége, megtanul apró dolgoknak is nagyon örülni és sokkal talpra esettebb lesz az élet minden területén egy-egy ilyen nagy kaland után.
Az inspirálás mellett szeretnénk minél több olyan információt is átadni, amivel segíthetünk a hasonló kalandoroknak. Manapság nem sokan utaznak vonattal 30 napig, ezért ilyen szempontból is hasznos lehet, amit mi mondani szeretnénk az európai vonatozásról, magáról az Interrail jegyről. Több előadásunkon is sikerült adományt gyűjtenünk, amely pénzösszegből sportfelszereléseket vásároltunk (többnyire focilabdát, naná, kisebb székelyföldi falvak iskoláinak. Előadásainknak tehát három jellege volt: inspirálás, információ átadás és karitatív jelleg.

Magunknak az EuroGóbék fantázianevet adtuk. A név első felével az európai országokra utaltunk (nem is gondoltátok volna mi?), míg a góbék jelentése, székelyek. Merthogy mindketten székelyek vagyunk, Székelyudvarhely, a székely anyaváros szülöttei. Vonatos kalandunk ötlete is Székelyföldön pattant ki. A tusványosi diáktáborban vettünk részt és egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy az augusztusi hónapot tervezzük, na meg valami 30 napos kalandot. Korábban már hallottunk az Interrail vonatjegyről, s ezúttal tüzetesebben is utána néztünk. A diáktábor után két nappal Udvarhelyről stoppoltunk Budapestre. Reggel megérkeztünk, este pedig már meg vettük a 30 napos vonatjegyet és rögtön fel is ültünk a Münchenbe tartó gyorsra.

Sikerült keresztül-kasul utaznunk Európát. Először nyugatnak vettük az irányt, majd le Nápolyig, aztán fel a britekhez. Nagy-Britanniában jártunk mindenhol (meg is vert párszor az eső), majd következhettek a Benelux államok és Skandinávia. Bergentől Velencéig meg sem álltunk, majd kis kitérőkkel utunk Spanyolországba és Portugáliába vezetett. Az ibériai kaland után ismét Németország volt terítéken, befejezésként pedig ismét Budapest.

A sok ország és város mellett pedig természetesen megannyi kaland, amiről szívesen mesélünk és adunk át nagyon hasznos információkat.
Nekünk a vonatozás bejött és nagy élményt jelentett, mert tudtuk, hogy az élet kaland és Neked is csak azt tudjuk ajánlani, hogy Vállald! Mindenáron! Még ma! 

Várunk szeretettel az előadásunkra!

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/euroGObek/