Best of (francia) Svájc

Előadó: Varjas Gabriella (MiraDonna.hu)

Svájc a bokréta a jóisten kalapján. Hegyek, gleccserek, tehenek, havasi gyopár, (kakukkos) óra, csokoládé, sajt (most már a japánoktól tanulva sok faluban automatákból i!), bicska , bankok, fondü, pontosság, semlegesség, Vöröskereszt….. Svájc, avagy Helvetia elég jól áll svájcikumokkal, országimázs hívószavakkal.

Európa egyik hallucinogén szépségű, az életminőséget elsődleges szempontnak tekintő országa. De az országot nem az égiek, hanem az emberek passzították össze 1848-ban 26, addig önálló államként működő kantonból. Különböző népek békés, prosperáló együttélését jól szimbolizáló négy nyelvű közösség: olasz, német, francia, rétoromán.

Nekünk magyaroknak Svájccal kapcsolatban főleg – a CHF alapú hitelek után különösen – a drágaság villog pirosan, ezért nem sokan tűzik ki úticélul. Nem olcsó, ahogy Norvégia, vagy akár egy horvát nyaralás sem az, csak a fejekbe beégett hiperdrágaság miatt Svájcba nem szokás menni, pedig itt is lehet jobbárasítva létezni.

Az élelmiszer nem kerül jelentősen többe mint itthon, a szállásra pedig nyáron ott a jó öreg kempingezés, erre is mutatok helyeket. Na és Svájcban sem mindenki Rockefeller.

Aki utálja a tömeget, a hőséget, unja magát egész nap a strandon, de szereti a hegyeket, tavakat, a képeslap szépségű természetet, amiért nem kell átutazni a fél világon, aki bírja, hogy minden működik, és úgy általában az emberekért van, annak tökéletes úticél.

Igen, itt nem lesznek nagy meglepetések, nem fognak kirabolni, sem nem kell mindenféle fifikákat kitalálni az úton, és igen, bizony lehet értékelni nagyon, hogy nincs szemét sehol, pedig a szemét elhelyezésért már súly alapján kártyával fizetnek a kukánál.

Elég könnyű volt megszokni azt is , hogy ’56-os magyar nagybátyánk falujában nem szokás a házat, vagy egyáltalán semmit kulcsrazárni, hiszen minek, fel sem merül a betörés, lopás. Feri bácsi menekültként érkezett, és Svájc egyik legnagyobb gátjának vízmérnökeként megbecsült svájci állampolgárként ment nyugdíjba.

Egy-két évente megyünk legtöbbször gyerekekkel együtt családlátogatásra. Az évek során főleg az ország francia ajkú részét, Vaud, Neuchâtel, Fribourg, Valais kantonokat jártuk be, valamint az ős Svájc Graubünden tartományban jártunk még.

Hozok alpesi gyalogtúrákat, közte kedvenceimet, a sajnos egyre olvadó gleccserek körül. A Világörökség, négy végtagot igénybevevő magas panoráma túraút az Aletsch gleccser felett a ha csak egy dolgot nézel meg Svájcban ez legyen az kategória, de nem marad messze szépségben Randa, a világ leghosszabb függőhídjával.

Fogunk vonatozni a Világörökség Bernina expresszen, de mesélek a svájci borokról, és borvidékekről is! Na ugye? Ki hallott róla, hogy van olyan?

Járunk az órások mesterien megépített városaiban (La Chaux-de-fonds/Le Locle ) naná, hogy csokigyárban is, és a természet mellett adok pár gasztro tippet, és mutatok pár építészeti kuriózumot is, Svájcban ugyanis az épített környezet is magasan ível:
Charlie Chaplin háza mellett az Alien filmek figuráinak megalkotója, H. R. Giger Alien Caféjába is elmegyünk a sajtjáról híres Gruyères-be, és megmutatom Le Corbusier Genfi tó partján épített már-már spártai, mégis lenyűgöző villáját is.