Bálint F Gyula - Vitéz Kürtős Team

Dunamenti túrázás kerékpárosoknak
és evezősöknek

Az Európát nyugatról-keletre átszelő Eurovelo 6 kerékpárút útvonala szorosan összefügg a folyókkal, hiszen majdnem teljes egészében a Loire, Rajna és a Duna mellett halad. Amikor kész lesz, akkor Loire torkolatától a Duna torkolatáig, az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig lehet majd tekerni rajta, 10 országon, 3653 kilométeren keresztül.

A hiányzó részek Romániában vannak, így Magyarországon, és tőlünk nyugatra bátran tervezhetünk túrákat erre az útvonalra, hiszen például látnivalókban talán pont ez a szakasz, a Passau-Bécs- Budapest útvonal a leggazdagabb. Ráadásul akár 7-8 nap alatt teljesíthető is.
Már a Duna 2860 túránk előkészítésénél (40 nap kajakkal a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig) felmerült, az előzetes számítások alapján, hogy megközelítőleg azonos sebességgel tud haladni egy túrakajak a Dunán, mint egy túrakerékpár a Duna parton.

Ez a felismerés egy kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a Vitéz Kürtős Team több tagját is aktívan bevonjuk ebbe a „monstre” projektbe. A csapat hét vállalkozó kedvű kerékpárosával Bécsben találkoztunk, és onnan együtt jöttünk vissza Budapestre: Bálint Gáspárral ketten kajakkal a Dunán, a többiek pedig biciklivel az Eurovelo 6-on, a tapasztalat pedig abszolút pozitív volt.

Ha sikerül legyőzni a logisztikai nehézségeket, gondolok itt arra, hogy míg bicikliket viszonylag egyszerűen eljuttathatunk Bécsbe vagy Passauba, hiszen csak fel kell raknunk a vonatra, addig kajakkal, kenuval ez nem járható út, akkor egy ilyen, vegyes közlekedési eszközökkel szervezett túra újszerű élményeket nyújthat a résztvevőknek, akik egyik nap a vízről, másik nap a partól szemlélhetik a tájakat, városokat, várakat, amelyeken, vagy amelyek mellett a Duna át-, illetve elhalad.

Ha pedig nem sikerül, bármely mobilitási módot is választva túrázunk e csodálatos folyó mentén (és még az időjárás is kedvező), garantáltan nagyszerű élményeket mesélhetünk majd családunknak, barátainknak (és az érdeklődőknek a következő Járatlan Utakon Fesztiválokon).

Bár nem kérdés, hogy sokak számára ismert a Duna, mint túraútvonal, akár a vízen, akár mellette, az előadásomon az általunk készített képekkel és videókkal, valamint a folyóval kapcsolatos érdekes információkkal, lehetséges látnivalókkal szeretnék kicsit ráerősíteni a vágyra, hogy nekivágjatok. <br />És ha ezt megtettem, akkor a Vitéz Kürtős Team 2860 kilométeres evezős túrájának, 700 kilométeres kerékpáros El Caminójának, valamint az én 1300 kilométeres tavalyi OKT-s kerékpártúrámnak a tapasztalataiból szeretnék átadni nektek egy csokorra valót: hogyan fogjunk neki egy ilyen túra szervezésének, mit vigyünk magunkkal, mit érdemes tudni a szálláslehetőségekről, mi a nekünk bevált napi rutin az ilyen többnapos, többhetes utakon, milyen nehézségekbe futhatunk útközben.

Ha érdekel a Dunán és a Duna mentén való aktív utazás, akkor találkozzunk az előadásomon! De ha esetleg már most van olyan kérdésed, amire válasz szeretnél kapni az előadáson, és ki is nézed belőlem, hogy meg tudom válaszolni, akkor kérlek, hogy tedd fel e-mailben, amit a keknaplo@byf.hu címre várok.

Bálint F. Gyula: http://www.keknaplo.hu/
Vitéz Kürtős Team – http://www.vitezkurtosteam.hu/
Bemutatkozó videó: https://www.youtube.com/watch?v=rGAjPDPPniE