Balatoni Bringakörút (BBR)

– túrakerékpárral a „magyar tenger” körül

Előadó: Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto.net)

Balaton, napfény, hőség, nádasok, hegyek, kilátók, települések, igen összetett és változatos, ősi múltú táj tele természeti és kulturális értékekkel, meglepetések, a biztonságos Balatoni Bringakörút (BBR) kerékpárút – és a túrakerékpárunk, felszerelésünk. A tókerülő 204 kilométeres táv elég hosszú, de nem túl hosszú, az élmény páratlan és felejthetetlen. Milyen a Bringakörút, mi vár ránk és hogyan készüljünk? Ezekről mesélek a vetítéses előadásomon.

A Balaton, az ősi múlttal bíró, különleges vízrajzi jellemzőiről, természeti és kulturális örökségeiről, eszményi tájképeiről híres sekélytó. Népünk legfontosabb nyaralóhelye, a „Magyar-tenger”. A Balaton térsége rendkívül gazdag és változatos, pedig a kíméletlen szabályozás és parkosítás számos különlegességét az emlékek sorába taszította. Üdülők, sportolók, szórakozni vágyók, kutatók és művészek paradicsoma, a turisztikai vonzereje hatalmas. Amíg a víztükör tájbaillő járműve a vitorlás hajó, a partvonal bejárásához a fenntarthatósági szempontból is üdvös kerékpár a legalkalmasabb jármű.

A tókerülő Balatoni Bringakörút (BBR Balaton Bike-Ring) kerékpárút 2002 óta rendelkezésre áll, számos oldalággal egészült ki, sőt végre elkészült a régóta ígért és várt BUBA Budapest–Balaton kerékpárút. A tókerülő kerékpárút hihetetlen népszerűsége egyre csak nő. Nemcsak a hétvégi kerékpárosok és a túrakerékpárosok, hanem a teljesen kezdő bringások is teljesítik! A 204 kilométer körüli hossza nem is túl sok, nem is túl kevés. 4–5 nap alatt bárki kényelmesen körbetekerheti, aki általános egészségnek örvend. A bevállalósabbak 2–3 nap alatt megjárhatják, míg a sportemberek 1 nap, vagy akár csak néhány óra alatt körbeérnek.

Kerékpáros tókerüléskor a Balaton szinte végig látható, a partvonal kellően változatos és izgalmas; talán ezért felejthetetlen élmény körbetekerni a csillogó víztükröt. A látnivalók és neves pontok sora szinte végtelen, vizet és élelmet bárhol találunk. A Balaton körüli vonatok sűrűn megállnak, de a BuBa Budapest–Balaton kerékpárút várhatóan csökkentik majd a vasút kerékpáros utasainak nagy számát. A Balatoni Bringakörút nem egyszeri esemény egy kerékpáros életében, hanem olyan, amiért újra és újra visszamegy. Előadásomban a Balatoni Bringakörút technikájáról és élményéről mesélek.