Bai Csaba

Magamról

Bai Csaba vagyok, utasszállító pilóta. Már fiatalon eldöntöttem, hogy a repülés világában képzelem el az életemet. Mivel egy igen költséges szakmáról van szó, szülői anyagai támogatás híján csak a szorgalmamra és a kitartásomra támaszkodhattam. Végig jártam a repülés ranglétráját: egészen motor nélküli vitorlázógéptől a nagygépig.

 Tanulmányaimat a Nyíregyházi Főiskolán végeztem, ahol a diplomamunkám során kivettem a részem egy forgó szárnyas légi jármű tervezésében mellyel később repültem is.  Később operátorként feleltem egy 12 millió dolláros nagygépes szimulátorért, ahonnan a következő lépés már egy Airbus A320-as pilóta fülkéjének jobb ülése volt, ahol rengeteg tapasztalatot szerezve és a legjobbaktól tanulva 5 évet töltöttem. 

Innen következett a bal, kapitányi ülés, amelyet 30 évesen teljesítettem. Ekkor már 14 év repülési tapasztalat állt mögöttem.  

A repülés és az utazás szeretete szorosan összekapcsolódik számomra, hiszen nem csak a szakmai részére készültem fel mindig a járatok előtt, hanem végig néztem a térképen, hogy milyen különleges természeti vagy akár építészeti látnivalók felett fogunk átrepülni. 

Így láttam Irán felett a világ 2. legnagyobb sós-tavát, marokkói naperőműveket, Európa legnagyobb jégmezőjét, vagy éppen a jövő energiaforrását biztosító épülő fúziós erőművet.  

Mindig is hajtott a világ iránti kíváncsiság, ami nem ért véget 10.000 méteren, így éjszakai repülésekkor megragadtam az alkalmat hogy a világűr felé is tekintsek, így készült képem a Tejútról, a nyáron észlelhető világító felhőkről, és a 2020-as év üstököséről, a Neowise-ról.

Korábbi előadások: