Az egzotikus Európa

Andalúzia és Portugália világhírű nevezetességei

Előadó: Prelovszky Attila

Ki ne hallott volna a legendás Alhambráról, kontinensük leglátogatottabb műemlékéről. Ez az építészeti remekmű Andalúziában, Spanyolország különösen, színes, egzotikus és temperamentumos tartományában található. Első alkalommal 2004-ben jártam ebben a rendkívüli és egyedülálló régióban, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszámolni. Aki egyszer ellátogatott Andalúziába, az vissza fog vágyni ide. A vetítés során megismerkedhettek Andalúzia legendás városaival és annak műemlékeivel. Ötleteket is fogtok kapni, hogy melyik látnivalót mely napszakban, mikor látogassátok meg. A jelen vetítés képei a második 2010-es Andalúziai utazásomkor készültek, illetve a Húsvét Nagyhetében (Semana Santa) látogattam meg a régiót, így  különleges képeket is látni fogtok Granada és Cordoba Nagypénteki körmeneteiről is. Természetesen a régió ikonikus látnivalói, úgymint az Alhambra, a Mezquita, a Real Alcazar sem fognak kimaradni. Kiváló tippeket fogtok kapni ahhoz is, hogy hogyan találjatok olcsó, de fantasztikus szállásokat a legendás városok óvárosaiban és hogyan szervezzétek meg az utazást  az egyes városok között. Andalúzia rendkívül turistabarát és az utazást kifejezetten könnyen és gyorsan lehet megszervezni egyénileg is. Az előadásban erről is szó lesz. Andalúzia meglátogatásakor a gasztronómia szerelmesei sem fognak csalódni.

Ennek a 2010 Áprilisi utazásnak a második állomása Portugália volt, ahova a szomszédos Andalúziából jutottam el busszal és stoppal. Portugálián belül az első állomásom a fő csapásirányokból általában kimaradó csodálatos Evora volt amely régi egyeteméről is méltán híres. 

A portugál rész érinteni fogja a nyűzsgő és látnivalókban különösen gazdag rendkívüli fekvésű fővárost, továbbá Portugália néhány híres falvát, a Nyugati óceánpartot, továbbá az UNESCO Világörökséghez tartozó világhírű kolostorokat is. A Magyarországgal azonos területű Portugália változatossága, nyugodtsága és az emberek kedvessége révén egy olyan országot fog bemutatni, amelyet szerintem mindenképp érdemes az utazási célpontokhoz felvenni. Portugália Európa legnyugatibb országa, kontinensünk kapuja és stratégiai elhelyezkedése révén a középkorban Földünk egyik legjelentősebb birodalma volt. Az előadás be fogja mutatni a csak Portugáliára jellemző rendkívüli Manuel építészeti stílust is.

Ezt a három hetes utazást a Svájci Alpokban zártam és amennyiben marad egy kis idő, akkor az előadás végén a Sváci Alpokon belül a híres Jungfrau régiója fog túrára invitálni benneteket.