Kerekasztal

Fotózás és utazás: telefontól DSLR-ig

Ha nem elégszel meg azzal, hogy turista-fotókat készítesz akkor segítek, hogy a következő szintre lépj!
Örök kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal egy-egy utazásra. Pláne, ha még meg is akarjuk örökíteni azt. Mi minden legyen az, ami fontos és elengedhetetlen kellék, hogy a fotóstáskába kerüljön, eleve milyen táskát vigyünk, hogyan vegyük fel a kapcsolatot a helyiekkel, hogyan figyeljük ki a legjobb fényviszonyokat, mikor milyen eszközöket használjunk. Szó lesz némi fotóetikáról is.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Szabó Zoltán (kincseskamera.hu)

Szabó Zoltán, utazó fotográfus, Ázsia szakértő

Harminc évnyi – főként ázsiai – hátizsákos kalandozás után alapítottam meg a KINCSESKAMERÁT azzal a céllal, hogy ablakot nyissak az általam megismert világokra, hogy egy-egy kultúrában bennfentesként kalauzoljam végig a hozzám csatlakozókat. A Kincseskamera fotótúrái három évtized utazós-fotós kincseinek esszenciáját kínálják azoknak a felfedezőknek, akik nem riadnak vissza egy kis kalandtól.

Miért érdemes nekivágni és hogyan fotózzunk „nehéz” országokban: Irán, Pakisztán, Tibet, India, Szibéria, Kuba?
Félelmeink kontra valóság.

Kincseskamera honlapom

intstagram:

Szabó Zoltán Kincseskamera

Nagy Zoltán

Fotóztam, ha utaztam, ma utazok, hogy fotózhassak! A fotózás és az utazás a szenvedélyeim. A szép és érdekes helyek miatt kezdtem el fényképezni, ezért lett a táj- és városfotózás a kedvencem. Olyan fotós kérdésekben fogok tudni neked segíteni, ami valamilyen módon kapcsolódik az utazáshoz. Az Olympus kamera gyártó cég egyik támogatottja, fotósa vagyok. Ha érdekel miért az egyik legjobb gyártó, hogy szeretnéd a kamerádat magaddal vinni mindenhová, akkor velük kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok.

Szidor N. Gábor (Gaba VR)

Szidor N. Gábor vagyok és immár több, mint 5 éve indítottam el saját vállalkozásomat, ahol professzionális fotós és filmes tartalomgyártással foglalkozom. Emellett évek óta egyre inkább elmélyültem a különböző 360 fokos és VR technikákban is, melyeket előszeretettel használtam mind európai, mind ázsiai útjaim során és felismertem, hogy milyen előnyökkel jár, ha egy utazó nyit ezen újdonságok felé.
Szívesen megosztom úti filmes és fotós tapasztalataimat mind a „hagyományos”, mind a 360 fokos formátumokban, pro és kontra, vagy éppen arról, hogy hogyan kombinálhatjuk leghatékonyabban a különböző eszközeinket akár már egy hátizsákos utazás során is.

Instagram
YouTube
360 fokos fotókiállításom

S. Varga Ilona

Hogyan cserkészd be lencsén keresztül a világot – avagy hogyan ne légy “japán turista”

Fotográfusként és utazóként azt gondolom, meg tudok osztani néhány tapasztalatot fotózással, aközben történő személyes helyzetbe kerülésekkel, tájak becserkészésével és technikai kihívásokkal kapcsolatosan.

Weblap

Sztori: Tábla állt Tiberiasból kivezető úton: ne térj le, veszélyes terület, műemlékvédelem. Nosza, kocsi befékez, kiszállok és elmerülök Tiberius császár palotájának romjai között. Szó szerint elmerülök, mert vagy két méterre a föld alatt van, nyitott, mégis sikerült kis híján beszakadnom egy mozaikos udvarba. Megérte, csodás kétezer éves mozaikpadlót fotózhattam. Kimászni már nehezebb volt.

S.Varga Ilona

Krulik Ábel

Krulik Ábel vagyok, a fényképezés 17 éve a legfõbb szenvedélyem az utazás és a motorozás mellett. 2013-ban szereztem mesterdiplomát a MOME fotográfia szakán, majd 2015-ben Délkelet-Ázsiába költöztem, azóta utazó fotográfusként és független dokumentumfilm készítõként dolgozom a térségben. Tapasztalataimat szívesen megosztom azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amiket a leggyakrabban hozzám intéznek, például hogy kinek, milyen utazási szokásokhoz milyen tipusú fényképezõgépet ajánlok, hogy kell-e fullframe DSLR vagy MILC kamera fix lencsékkel komolyabb vagyonért a jó képek elkészítéséhez, hogy én milyen kamerákkal dolgozom és dolgoztam útjaim során, vagy, hogy igaz-e a közhely, miszerint teljesen mindegy, hogy valaki milyen kamerát használ.

Instagram
Weblap

Markó Roland