2 nő Szaúd-Arábiában (és Bahreinben)

Előadó: Varjas Gabriella (MiraDonna.hu)

A 2019-ig szinte teljesen zárt Szaúd-Arábia végre felkerült az utazható térképre. A nem túl jó PR-rel rendelkező olaj monarchia 2018-ban hirdette meg a világ felé nyitást Vision2030 jeligével. Bár itt van a Föld legnagyobb olaj készlete, ők is elkezdtek készülni az olaj utáni világra. Ez ugyan a rijádi nonstop dugókban ülve egyelőre egyáltalán nem látszik. A gyalogos pária, szó szerint wc-re is kocsival mennek…. A nyitás része a nemzetközi turizmus fellendítése. Pár éve még tilos volt a nőknek vezetni, nem utazhattak férfi kísérő nélkül, és kizárólag fekete hollónak öltözve hagyhatták el az otthonukat. Ma már bizony nem ritka a szaúdi női sofőr, egyre több a deisgn kaftán, és láthatóan jelentős energiát fektetnek az ország vonzóvá, de legalábbis elfogadhatóvá tételére nyugatiaknak is. Nagyon igyekeznek az ország negatív képét megváltoztatni, és átkeretezni a róluk alkotott képet, több helyen leesett az állunk az út során a turisztikai PR-t látva, erre hozok példákat az előadásomban.

Igazi járatlan út még az ország, itt még örülnek, és tárt karokkal várják az utazókat. Túlturizmus egyelőre nincs, tömeg jelenetekre turisztikai célpontokon sehol nem kell számítani. Akit érdekel Szaúd-Arábia annak most különösen érdemes ide jönni.

Ketten lányok vágtunk neki a rövid, egy hetes Szaúd-Bahrein villámtúrának, és megint kiderült, hogy az előítéleteket érdemes otthonhagyni. Itt is kiderült, hogy végtelenül kedves és jófej emberek lakják, legfeljebb a klíma, és az autófétis miatt nem lesz a barátunk az ország . Értek minket meglepetések: volt például zene és tánc is Szaúd-Arábiában, igen, az országban, ahol elvileg ez tilos. Nemcsak Világörökség látnivalók de világszép sivatagi természet is van itt, dűnék minden mennyiségben, tevék, érdekes volt látni hogy alakult át pár évtized alatt a nomád pásztorkodó harmadik világbeli ország az olajnak köszönhetően első világbeli modern állammá. Ha nyitott szemmel járunk a régi épületek mellett fantasztikus modern design-t is találunk Szaúd-Arábiában, és nemcsak felhőkarcolók formájában.

Nők is bátran utazhatnak ide, a korábbi hírekkel ellentétben egyáltalán nem néznek levegőnek a férfiak, mindent mindenhol el tudtunk intézni magunk is. Hozok öltözködési tanácsokat nemcsak nőknek, és pár hasznos tippet autóbérlés, közlekedés, szervezés tekintetében.