Kerekasztal

Skandinávia, északi országok

Fjordok, gleccserek, gejzírek, vulkánkitörés, északi fény – a Skandináv országok természeti csodái páratlanok, és egészen lélegzetelállító élményt tudnak nyújtani! Észak- Európa országai rengeteg embert vonzanak, azonban nem a legolcsóbb úticélok. Nem lehetetlen őket költséghatékonyan meglátogatni, hogy hogyan, arról is lesz szó saját kalandjaink tükrében, amiket a lehető legkülönbözőbb módokon tettünk meg skandináv országokban.

Beszélgetünk még az északi megosztjuk, hogyan élik életüket a szélsőséges időjáráshoz igazodva. Szó lesz azokról a természeti csodákról is, amelyeket volt szerencsénk megtapasztalni, és amik örök életünkre skandinávia imádókká tettek minket. Szóba ejtjük azt is, mit érdemes egy skandináv városban megnézni és azt is, hogyan pakolj be egy hosszabb- rövidebb extrém északi kalandra.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Sztaniszláv András (VanlifeHungary)

Sztaniszláv András vagyok a VanlifeHungary megálmodója és tulajdonosa és a skandináviai utazás élménye még frissen él bennem, ugyanis az idén nyáron bő két hetet töltöttem Finnországban.

Egy stílusos lakóautót béreltünk Helsinkiben, ami pont úgy nézett ki, mint ahogy egy skandináv lakóautót elképzelünk, tele faburkolatokkal.

6-7 finn város, több, mint 100 km gyalogtúra és 2200 megtett kilométer van mögöttem és nem csak a gyönyörű skandináv táj marad meg bennem, hanem sok-sok lakóautós tapasztalat, amiről szívesen osztom meg a részleteket.

Müller Kinga (VANdorland)

Müller Kinga vagyok, és életem legizgalmasabb kalandját Norvégiában éltem át, ahol 1 évet éltem és közben önkénteskedtem, utazgattam, és dolgoztam is.
A kalandom mozgatórugója egyetlen norvég kép volt, ami elindította a fantáziám, és végül engem is erre az utazásra – ami végül sokkal több lett, mint utazás, életem eddigi legizgalmasabb kalandja!
Átéltem a nyári egész napos napfényt és a téli teljes sötétséget, az örök naplemente színeiben, és a Holdfényében, vagy épp éjfélkor is nappali fényben túráztam. Láttam az égen táncoló Éjszaki fényt számtalanszor, és megéltem, milyen az élet -20 fokban egy eldugott csücskén a világnak. A tenger, a fjordok, szigetek, füves tetejű faházak és gyönyörű hegyvonulatok látványát mind magamba szívhattam ez idő alatt.
A kerekasztalon személyes élményeimről mesélek és stopolásról, önkéntességről, norvég karácsonyról, a természet csodáiról és extrém kalandokról is, valamint a norvégokról is, amilyennek én láttam őket.

Martin Ferenc

Martin Ferenc vagyok, világutazó fotós. Mindig is vonzottak a gyönyörű tájak és a különleges természeti jelenségek, köztük előkelő helyen a sarki fények. Így hát nem meglepő, hogy Skandinávia közel áll a szívemhez; és mióta 2015-ben Észak-Norvégiában, a sarkkörön túl először láttam az aurórát, azóta vágytam vissza. Utána munkából jártam még Osloban és Stockholmban nyáron, de idén sikerült az aurórát is újra elkapni: nemrég jöttem vissza egy 5 hetes izlandi bringatúráról; és nemsokára már a következő útra indulok vissza a Baltikumba és Skandináviába.

Papp Kristóf

Mint szenvedélyes utazó és TikTok tartalomgyártó, mindig nyitott vagyok új helyek felfedezésére és a kalandok megosztására. Svédországban négy-öt hónapot, egy iskolai félévet töltöttem. A Stockholm School of Economics egyetemen tanultam az Erasmus program keretében. Itt tartózkodásom alatt így nem csak egy pár napos utazás erejéig tapasztaltam meg a Skandináv világot!

Utazásaimról TikTok-on számolok be leggyakrabban, de több felületen is megtalálható vagyok:
Instagram
TikTok
YouTube
Weboldal

Varjas Gabriella (MiraDonna.hu)

Varjas Gabriella vagyok, a Miradonna.hu blog/facebook oldal szerzője. Egyetemistaként fél évet töltöttem Finnországban, ahol a szauna mellett a sok erdőjárás, gombászás is mint skandináv népszokás beépült az életembe. Elképedve bámultam a nyári napfordulót és a téli éjsötétséget, na meg a jólét ellenére is tetemes alkohol fogyasztást. Az ösztöndíj lehetőséget adott, hogy utazzak a sarkkörön túl, így volt alkalmam kutyaszánozni, léket vágni befagyott tavon hogy horgásszunk, és hómobilozni. Lenyűgöz a skandináv egyszerűség és nagyszerűség, a design és a természet. A dán építészettől Koppenhágában keresgéltem az állam, de volt családi extrém skandináv túránk is, mikor 3 hét alatt Budapestről a Lofoten szigetekig és vissza autóztunk a sokak által uncsinak tartott ( nem, nem az! ) Svédországon át, végig kempingezve – hiszen az nyáron arrafelé szintén népszokás – nehezítve 2 gyerekkel és 2 kutyával.

Zsifi

Sziasztok, Zsifi vagyok, motoros túrákat szervezek szerte a világban. Skandinávia nagy kedvencem, sok motoros számára bakancslista. 2007 óta szinte minden évben elmotorozok a legészakibb ponthoz a Nordkapphoz. Már nem számolom, de 12-nél többször voltam, az biztos. Mindig nyáron megyek, amikor a helyiek is nyaralnak és úton vannak.