Kerekasztal

Az iszlám országai

Szaharai Afrika és Közel-Kelet – utazás iszlám országokban

Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet – erődöktől palotákon át a mecsetekig -, és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteit és útnak indul. Sajnos vannak helyek, melyek nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen, stb.) de reméljük, hamarosan ezekbe az országokba is el-/visszajuthatunk.

Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Mik az öltözködési, viselkedési, vagyis az illemszabályok? Mit tegyünk, ha megkérik a kezünket és mit, ha nem? 🙂

A mohamedán országokban még ma, a tömegturizmus idején is kissé zarándokként kezelik az utazót. Az emberek figyelemre méltó gyakorlati érzéke pedig érdekesen ötvöződik a hétköznapokat még mindig átható spiritualitással. Ha ehhez még hozzávesszük a részeg emberek kellemes hiányát, az olcsó finomságokat, az erőt sugárzó tájakat, a zenét, a sivatag meg a mecsetablakok fényeit, az egész Ezeregyéjszaka-érzést, már kedvünk is támadhat bepakolni a hátizsákot. Persze ha „mindentbele” hotelbe mész Antaljába, akkor ebből vajmi keveset fogsz érzékelni. Ja, egyébként a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb muzulmán ország teljesen biztonságos.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Mayer Márton

Amikor a Nefudban leszáll a száraz csend és az előbújó gyászbogarak lábai kopognak a végtelen sárga homokon, amikor reggel még a forróság előtt lefejem a friss habos tevetejet, amikor a párában, a Hijaz brutális szirtjei között visszhangzik az imára szólító ének, na akkor igazán békés és szép az élet.
Ha szeretnél a Közel-Keletről többet megtudni, mint amit a hírekben leírnak, kérdezd a Szaudi Arábiából hazaérkező Mayer Mártont az ‘Iszlám országai’ kerekasztal beszélgetésen.

Murányi Péter

Katolikus neveltetésem következményeként nem állíthatom, hogy túlságosan vonzódnék bármilyen egyházhoz. Az iszlám ráadásul igen sokban hasonlít a kereszténység egy korábbi korszakára, amikor még komolyan vették. Mégis szeretek ilyen országokba utazni, az ősi érzések mellett azért is, mert még beláthatóan egzotikusak. Döntően stoppal jártam be ezeket a tájakat, együtt zötyögve-suhanva perzsákkal, törökökkel, arabokkal, kurdokkal, berberekkel. Egy időben terápia gyanánt jártunk Törökországba, hogy végre közösségi, barátságos időben élő emberek között lehessünk. Más érzés, amikor este véletlenül valakinek a kertjében sátrazol le és reggel hozzák a teát meg a sütit.
A következő országokról tudok mesélni: Bosznia, Marokkó, Egyiptom, Szíria, Jordánia, Irán, Palesztina, Törökországról pedig még ennél is többet. Lásd még:
https://www.jaratlanutakon.hu/spiritualis-helyek-a-kozel-keleten/

Substack csatornám

Varjas Gabriella (MiraDonna.hu)

Tini korom óta utazom és ez a szenvedélyem nem hagyott alább attól sem, hogy családom és gyerekeim lettek. Iszlám országokba csak az utóbbi 10 évben merészkedtem el és azóta, hogy az elsőben jártam, nagy rajongó lettem, noha a csador, és a fejkendő bizony nekem sem a kedvenc ruhadarabom. És itt el is értünk a számtalan előítélet egyikéhez, ugyanis egyáltalán nem kötelező minden muszlim országban a fejkendő sem és a csador is csak nagyon kevés helyen az a turistáknak. De még az olyan kötelezően kendős országokban is, mint Irán már elég a turbán is és bőven kárpótol a kényelmetlenségekért a helyiek legendás vendégszeretetete. Számtalan előítéletet cáfol meg minden utazás, de egy iszlám ország általában sokszorosan. A médiából sugárzott kép alapján talán meglepő, de Iránban és a többi muszlim országban is – természetesen nem a háborús övezetekben – sokkal inkább biztonságban éreztem magam, mint sok latin–amerikai helyen. Iránban az is megtörtént, hogy egy boltban elhagytam az útlevelem és az Iránban meglehetősen sokat érő dokumentum alapján a boltos kinyomozta, melyik szállodában lakom és visszaküldte. Aki most kezdi az ismerkedést, annak talán a most sláger és nagyon egyszerűen utazható Marokkóval és persze Törökországgal érdemes kezdeni, de nekem életem egyik legdöbbenetesebb és legérdekesebb élménye volt Jeruzsálemből egy napra palesztin idegenvezetéssel Hebronban körülnézni. Irán friss szerelem, bármikor visszamennék.

Blog
Facebook
Instagram