Kerekasztal

Külföldi munka, kivándorlás, ösztöndíjak, önkéntesség

Hol, mit, mennyiért, hogyan találd meg?

Világgá mennél, de nem tudod, hogyan tedd? Szeretnél egy másik országban élni, szakmailag fejlődni és bővíteni a saját határaidat? A legjobb helyen jársz most, kifogásoknak itt nincs helye! Diákként megpályázhatsz tanulmányi ösztöndíjakat, pályakezdőként jelentkezhetsz önkéntes programokba, megfelelő munkatapasztalattal pedig szerencsét próbálhatsz a külföldi munkaerőpiacon is. Csupán egy nagy adag kíváncsiság és bátorság kell hozzá, hogy elindulj. Lehetőségek egész tárháza vár rád.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Preszeller Dóra

Összességében 6+ évet éltem külföldön. Dolgoztam sport animátorként a Garda tónál, kertészkedtem dél-portugáliában WWOOF keretében, 1 évet dolgoztam Triesztben európai önkéntes szolgálatban vagy éppen Norvégiában olasz nyelven idegenvezetőként és egy ösztöndíjat megnyerve 3 hónap helyett végül 2,5 évig pedig Thai Buddhista szerzetesek mellett tevékenykedtem mint tréner Thaiföldön. Ismerem az Erasmus+ programot és ezáltal bárki utazhat és tanulhat ingyen Európában amiről ugyancsak szívesen mesélek.

Facebook
Instagram
Tiktok
Youtube

Kelemen Réka

Iskolás korom óta az életem része az önkéntesség, legyen szó akár diákprogramokról, nagyobb rendezvényekről, fesztiválokról. Számomra ez egy felpörgető vitamin. Részese lenni háttérfolyamatoknak, egy-egy újabb csapatnak, közösen alkotni valami jót a világban, kitalálni, megvalósítani és azonnal látni az eredményét, ez motivál. Az önkéntesség legfőbb pozitívuma, hogy bárki kipróbálhatja magát különböző területeken és tevékenységekben, hogy minél több mindent megismerjen mielőtt egy életre kiválasztja a szakmáját.

A világot egy EVS önkéntes program nyitotta ki számomra, amelynek köszönhetően 2014-ben egy évig voltam önkéntes egy ifjúsági házban. Ezalatt lehetőségem volt programokat szervezni, közösséget építeni, a csapatommal ott lenni könyvtárban, óvodában, várban, strandos programokon, utcazenefesztiválon, s természetesen hosszabb-rövidebb külföldi programokra utazni, új országokat felfedezni, nemzetközi kapcsolati hálót építeni, világot látni.

Voltam csoportkísérő több kreatív programon, 9 évig voltam önkéntes Régizene Fesztiválon, ahol reneszánsz táncokat is tanultam, illetve osztottam meleg ruhát és főztem menekülteknek Szerbiában. Nagyon sokféle lehetőség létezik, ahol önkéntesként kipróbálhatja magát az ember, akár rövid akár hosszú időn keresztül, így ha ilyenek után kutatsz, segítünk eligazodni a kerekasztalon.

Facebook

Instagram