Kerekasztal

El Camino Party

Élmények, tapasztalatok, kérdések, válaszok.
Fórum készülőknek, indulóknak, hazatérőknek.

Néhány éve caminós körökben felvetődött, hogy legyen egy rendszeresen működő fórum, ahol mód lesz a zarándokélményeket megbeszélni, ismét átélni, a tapasztalatokat átadni. Ekkor kezdődött négy olyan zarándok szervezkedése, akik már maguk is több El Camino útvonalat jártak végig, így jött létre az El Camino Party. Egy hely, egy lehetőség tapasztalt és jövendő zarándokok számára beszélgetni, élményt megosztani, hangulatot felidézni, kapcsolatokat teremteni. Miért is gondoljuk úgy, hogy segítségre lehetünk? Ha nem is tudunk mindent a Szent Jakab utakkal kapcsolatban, de sok mindent láttunk, tapasztaltunk eddigi útjainkon. Együttesen 9 ország 38 Szent Jakab útvonalán kb. 39 800 km-t tettünk meg gyalogosan. Hisszük, hogy a személyes tapasztalatcserének nincsen alternatívája, de amikor a covid idején kényszerből mi is az online térbe kényszerültünk, összejöveteleinkre akkor is igényt tartottak a zarándokok. Büszkék vagyunk azokra a társainkra, akikkel rendezvényeinken találkozhattunk és segítségünkkel, útmutatásainkkal eljutottak Santiago de Compostelába. Gyertek, kérdezzetek, beszélgessünk a felkészülésről, indulásról, magáról az útról és a hazaérkezésről!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Dr. Megyeri György

19 éve jártam először a Szent Jakab úton. Nem voltam vele tisztában, de éppen Szent év volt. Azóta követve – vagy időnként, helyenként kevésbé követve – a Szent Jakab utak jelzéseit jártam 7 országban, megismertem 32 különböző útvonalat, gyalogoltam összességében másfél évnyit, elkoptattam 28 pár cipőt … Hogyan látom ezek után a Caminót, a Szent Jakab zarándokutakat? Jó pár dolgot átéltem, tapasztaltam út előtt, út közben és út után is. Mindamellett mindig ott az érzés, hogy mintha egyre kevesebbet tudnék. 😉 De bízom benne, – és társaimmal együtt azért magunkban is, – hogy képesek leszünk a kérdéseitekre válaszolni, számotokra is hasznosítható gondolatokat megosztani. Gyertek, és kérdezzetek, beszélgessünk!

Facebook
Weboldal

Ferencz Katalin

Úgy kezdődött …, hogy 2007-ben Montserratban zarándokáldást kaptam. Idő kellett, hogy a szándékból elhatározás, majd útnak indulás legyen, de a 2014-es Portugál út egy örök szerelem kezdetét hozta el. Amikor már nem volt érv, hogy csak két hét szabadságom van, és az sem volt kérdés, hogy ülő munkából indulva bírni fogom-e? 😊 Azóta Santiagoba és Fisterrába már hosszabb utakat megtéve is sikerült sokszor megérkezni, mert azt hiszem a legjobb dolog “csak” úton lenni, megélni, jelen lenni.

Véleményem szerint a legnagyobb csoda zarándoklatban, hogy minden teljesen egyedi és személyreszabott, ami nem függ az időtől, vagy a zarándok korától. Csak rólad szól, a Te döntésed, a Te vállalásod, a Te élményed. Ezt mindenkinek át kell élnie!

Facebook

Pintér Andrea

Notórius visszajáró vagyok és – mint oly sokan közülünk – Camino addiktív személy. 12 évvel ezelőtt az átlagosnál is kevesebb fizikai felkészültséggel, de mentálisan erős akarattal és hittel indultam el először a Camino Francés 800 km hosszú útján. Akkor még azt gondoltam, hogy egyszeri alkalomról lesz szó, de szinte még haza sem repültem, máris erős visszavágyódást éreztem. Azóta többször is útra keltem és több El Camino útvonalat is bejártam. 2014-ben hospitalera (zarándokfogadó) önkéntesként igyekeztem visszaadni valamicskét abból a tengernyi jóból, amit az úttól kaptam. Élményeimet, tapasztalataimat az „Andrea az El Caminón” című blogon teszem közzé. Főleg az idősebb korosztályt szeretném biztatni a saját példámon keresztül, hogy soha nincs késő és nincs lehetetlen, csak akarni és cselekedni kell.

Facebook
Weboldal

Vizy Péter

Cserkészettel kezdtem, hazai túrákkal folytattam, majd 2013 a Francia úton megjártam a Camino legismertebb közel 800 kilométerét. Ez után nem volt megállás, 2014-ben elsétáltam Budapesttől egészen Lisszabonig fél év alatt. Ezt követő években szinte sorban jártam be az útvonalakat szerte Spanyolországban, eddig közel 13000km-t mentem rajtuk. Törekszem, hogy low budget-ben Caminozzak, napi 3-4 euro a limitem, van, hogy sátorban alszok, de előfordultak eléggé extrém helyek is, mint temető vagy csónak. Az utóbbi pár évben, amikor éppen nem sétálok, akkor a világ távolabbi szegleteibe utazom, voltam Új-Zélandon, Peruban, Izlandon … stb, szeretném megismerni jobban ezt az aranyos kis bolygót.

Facebook
Weboldal