Kerekasztal

Az iszlám országai

Szaharai Afrika és Közel-Kelet – utazás iszlám országokban

Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet – erődöktől palotákon át a mecsetekig -, és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteit és útnak indul. Sajnos vannak helyek, melyek nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen, stb.) de reméljük, hamarosan ezekbe az országokba is el-/visszajuthatunk.

Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Mik az öltözködési, viselkedési, vagyis az illemszabályok? Mit tegyünk, ha megkérik a kezünket és mit, ha nem? 🙂

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis)

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis) vagyok, végzettségemet tekintve gyógyszerész/közgazdász, a magányosbolyongó blog szerzője.

Vannak utazók, akik egy hirtelen revelációnak köszönhetően indulnak neki a világnak, akár gyökeresen szakítva addigi életükkel, néha azért, mert valami elől menekülnek, néha azért, mert valamit keresnek. Én azok közé tartozom, akikben az utazás valószínűleg genetikailag kódolva lett (DRD4-7R?). Mondhatjuk, hogy az utazás számomra életforma/szenvedély/függőség. Önállóan először 17 évesen indultam el hátizsákkal világot látni, azóta 116 országba jutottam el, van ahová úgy hozta az élet, többször is.

Több, mint 20 éve utazom nőként iszlám országokban, az egész „laza” országoktól, mint Tunézia, a legszigorúbb sharia országokig, mint Jemen. Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet erődöktől palotákon át a mecsetekig és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteket és útnak indul ezen országokba. Sajnos vannak helyek, amik nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen stb), de reméljük hamarosan ezekbe az országokba is el/visszajuthatunk.
Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Öltözködés, viselkedés, illemszabályok. Mit tegyünk, ha megkérik a kezünk? Mit, ha nem? 🙂

Mayer Márton

Amikor a Nefudban leszáll a száraz csend és az előbújó gyászbogarak lábai kopognak a végtelen sárga homokon, amikor reggel még a forróság előtt lefejem a friss habos tevetejet, amikor a párában, a Hijaz brutális szirtjei között visszhangzik az imára szólító ének, na akkor igazán békés és szép az élet.
Ha szeretnél a Közel-Keletről többet megtudni, mint amit a hírekben leírnak, kérdezd a Szaudi Arábiából hazaérkező Mayer Mártont az ‘Iszlám országai’ kerekasztal beszélgetésen.