Kerekasztal

Magashegyi túrázás és expedíciózás

A hó birodalmában

Ha érdekelnek a havas magashegyek, esetleg komolyabb célok felé kacsintgatsz, de nem tudod, hogyan kezdd el, merre indulj, akkor ez a te kerekasztalod. A csapat mindegyik tagja hardcore túrázó vagy legalábbis rendelkezik magashegyi tapasztalattal is. Szívesen segítenek a kezdeti (vagy nem annyira kezdeti) lépésekben és szinte biztos, hogy érdemi választ kapsz kérdéseidre.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Neszmélyi Emil (@emilclimbs)

Bár hegyeket is mászom, önmagamat inkább tartom világjárónak, teljesítménysportolónak és kietlen vidékek felfedezőjének. Az elmúlt évek alatt végigmásztam minden földrész legmagasabb hegycsúcsát, amikor teljesítettem a 7 Hegycsúcs Kihívás mindkét változatát, ahogy azt Reinhold Messner és a Richard Bass megálmodta. E közben két alkalommal jártam az Everest csúcsán, amit két irányból sikerült teljesítenem, Tibet felől és Nepál felől is, eljutottam Alaszka lavinaveszélyes hegyei közé, az Antarktisz jéghideg gleccservilágába és menekültem ausztrál bozóttüzek elől is.

A világjárásom természetesen nem csak a hegyekről szól. Sosem hagytam ki a lehetőséget, hogy minél többet megtudjak a helyi kultúráról, az emberek szokásairól és óhatatlanul megtapasztaltam a földrészenként merőben eltérő gasztronómiát is.

Vainel Gergely Gyula

Ami fenn, az lenn,
ami kinn, az benn…
…a küzdés a fejben kezdődik
testben csak manifesztálódik.

A hegymászás egy önismereti játék, ahol ha könnyedén vesszük a dolgokat, belehalhatunk.

Ezért is fontos, hogy a határainkat hogyan, kivel, mikor toljuk ki. 

Ha a megfelelő külső és belső feltételek összeállnak, akkor akár csodát is véghez vihetünk. Ha nem, akkor elég messziről bámulni a hegyet és nemcsak mondani, hanem tudni: a hegy megvár.

Idővel és türelemmel kialakulhat a tisztelet és megjelenik az alázat. 

Beáll a rend.

Az úton nem egyszer bíztam az életemet a mászótársaimra és a barátokra.
Az élményből kaland lett,
majd átépült eszménnyé…
…és ha az ember annyit jár hegyre, hogy nem tudja elválasztani a fentet a lenttől, a kintet a benttől, akkor ezek az eszmék beépülnek, és az életünk részévé válnak.

Ami voltam az is vagyok, ami most vagyok sose voltam.

“Egyszer. Mindig csak egyszer. Mindig először, mindig utoljára. Nem a törvényt keresni. Szabadnak lenni. Nem alkalmazkodni. Elhatározni. Nem a megszokás. A váratlan. A kaland. A veszély. A kockázat. A bátorság… a küszöbön állni. Folytonos átlépésben lenni. Élve meghalni, vagy meghalva élni. Aki ezt elérte, szabad. És ha szabad, belátja, hogy nem érdemes mást, csak a legtöbbet.” Hamvas Béla

Blog
Komolytalan komolykodása

Zichó Viktor

Nekem a hegyek világa jelenti a nyugalmat, az adrenalint, a gyönyört és a mozgást. Bármilyen mászásról van szó, a rövid sportmászástól kezdve a mix-mászáson keresztül a technikás magashegyi mászásig – minden jöhet. A fotózás és videózás a másik mániám, amit szintén a hegyekben űzök.  Bővebben:

Weblap
Youtube

A hegyek világa, a hegymászás bárkinek elérhető, de igen eszközigényes technikai sport. Vagy talán nem is sport, életstílus. A beszélgetésben megtudjátok, hogyan lehet életre szóló élményeket szerezni a hegyekben megfizethető, elérhető módon. A technikai oldalával is megismerkedhettek.

Sztori: 7 éves koromban apám kitalálta, hogy menjünk fel a Malomvölgy (Tardos) oldalában, csak épp nem a megszokott úton. Nagyon könnyű, lentről mégis veszélyesnek tűnő sziklákon másztunk föl; valószínűleg ez indította be a mászó karrieremet…