Kerekasztal

Fotózás és utazás: telefontól DSLR-ig

Ha nem elégszel meg azzal, hogy turista-fotókat készítesz akkor segítek, hogy a következő szintre lépj!
Örök kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal egy-egy utazásra. Pláne, ha még meg is akarjuk örökíteni azt. Mi minden legyen az, ami fontos és elengedhetetlen kellék, hogy a fotóstáskába kerüljön, eleve milyen táskát vigyünk, hogyan vegyük fel a kapcsolatot a helyiekkel, hogyan figyeljük ki a legjobb fényviszonyokat, mikor milyen eszközöket használjunk. Szó lesz némi fotóetikáról is.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Krulik Ábel

Krulik Ábel vagyok, a fényképezés 17 éve a legfõbb szenvedélyem az utazás és a motorozás mellett. 2013-ban szereztem mesterdiplomát a MOME fotográfia szakán, majd 2015-ben Délkelet-Ázsiába költöztem, azóta utazó fotográfusként és független dokumentumfilm készítõként dolgozom a térségben. Tapasztalataimat szívesen megosztom azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amiket a leggyakrabban hozzám intéznek, például hogy kinek, milyen utazási szokásokhoz milyen tipusú fényképezõgépet ajánlok, hogy kell-e fullframe DSLR vagy MILC kamera fix lencsékkel komolyabb vagyonért a jó képek elkészítéséhez, hogy én milyen kamerákkal dolgozom és dolgoztam útjaim során, vagy, hogy igaz-e a közhely, miszerint teljesen mindegy, hogy valaki milyen kamerát használ.

Instagram
Weblap

Martin Ferenc

Élmény, látvány, de hogyan és mivel örökítsem meg, osszam meg másokkal? Mit vigyek és mit ne, mit vegyek és mit ne? Mennyi, mekkora, és mennyibe kerül? Mit, mikor és hogyan fotózzak? 

Sok kérdés, ami bizonyára sokakban felmerült már egy utazás során, illetve az arra felkészülés közben. E témákban elmélyülni ugyan rövid ez a beszélgetés, de remélem hasznos információkkal lesznek gazdagabbak a hallgatók. 

Martin Ferenc vagyok, lassan egy évtizede lelkes amatőr fotográfus, majd korábbi főállásomból 2020-ban felmondva, immár hivatalosan is hivatásos fotós. A sarkvidéktől a trópusokig, Hong Kong és Japán metropoliszaitól az Alpok és Himalája hófödte hegyeiig, sokfelé fotóztam már, nemrégiben pedig Japában volt egy fotókiállításom.

S. Varga Ilona

Hogyan cserkészd be lencsén keresztül a világot – avagy hogyan ne légy “japán turista”

Fotográfusként és utazóként azt gondolom, meg tudok osztani néhány tapasztalatot fotózással, aközben történő személyes helyzetbe kerülésekkel, tájak becserkészésével és technikai kihívásokkal kapcsolatosan.

Weblap

Sztori: Tábla állt Tiberiasból kivezető úton: ne térj le, veszélyes terület, műemlékvédelem. Nosza, kocsi befékez, kiszállok és elmerülök Tiberius császár palotájának romjai között. Szó szerint elmerülök, mert vagy két méterre a föld alatt van, nyitott, mégis sikerült kis híján beszakadnom egy mozaikos udvarba. Megérte, csodás kétezer éves mozaikpadlót fotózhattam. Kimászni már nehezebb volt.

S.Varga Ilona

Dengyel Balázs

A 2000-es évek derekán kaptam meg első kompakt fényképezőgépemet, amikor még egy 3.2 MP-es gép, benne egy 128 MB-os memóriakártyával nagy dolognak számított. Ahogy teltek-múltak az évek, arra az elhatározásra jutottam, hogy szeretnék szintet lépni, szeretném elmélyíteni a tudásomat, szeretnék színvonalasabb képeket készíteni és elkezdtem szakirodalmat olvasni, tanulni és beruházni vázakba, optikákba és egyéb kiegészítőkbe. Legnagyobb örömömre a fotózás iránti vágy együtt járt az utazás iránti szeretetemmel. Nem sok híján 4 évet dolgoztam az Egyesült Államokban, és amikor csak tehettem, utaztam – és gyakoroltam. A 35 meglátogatott amerikai nemzeti park mellett számos, egyéb kulturális és természeti látványosságot kaptam lencsevégre nem beszélve valamennyi ikonikus amerikai nagyvárosról. Pályafutásom elején a természetfotózás állt a középpontban. Az idő múlásával megváltozott az érdeklődési köröm a témáimat illetően és egyre inkább az emberek, élet- és pillanatképek felé kezdtem fordítani az objektívemet. Az elmúlt néhány évben több országba is eljutottam, több tízezer képpel gazdagodva és egyre inkább már imázsfotókat készítettem azzal a szándékkal, hogy bemutassam az engem körülvevő embereket.