Előadó: Zsilinszky Fanni

Tonga – A bálnák országa

Nem mondanám magam nagy utazónak, a töredékét sem utaztam annak a távnak/időnek, amit a fesztiválon résztvevő ’NAGYOK’, de szenvedéllyel utazom, főként magam szervezem, és a nyáron sikeresen véghez is vittem az első nagyobb megpróbáltatást: 3 hónap egyedüllét egymástól eléggé különböző országokban.
Az utazásnak úgy kezdtem neki, ahogy ’a nagy könyvben meg van írva’: hátizsák, egyirányú repülőjegy; szállásokat és programokat útközben intéztem.
Ázsián keresztül jutottam el bakancslistám első helyét elfoglaló tevékenység végzésének helyszínére: Tongára. (Előtte azért kicsit barangoltam Dubaiban, a Fülöp-szigeteken, és Koreában is.)

Tongán egy hónapot töltöttem főként workaway-es kereteken belül, de lehetőségem volt helyi családnál is lakni, így kicsit sikerült átvennem a kultúrát, a ritmust, a szemléletet, az ország habitusát. Milyen szigetek, milyen szálláslehetőségek, szokások vannak, milyen programokat, elfoglaltságokat tartogat az ország egy turista számára, és hogy tulajdonképpen hogyan is néz ki egy bálnaúszás? Előadásommal elsősorban azt szeretném, ha minél többen megismernék ezt a fantasztikus országot, az ott élő embereket, a kultúrájukat, és az ország fő turisztikai fogását: a bálnaúszást.
Mindemellett persze szívesen mesélek egyéb élményeimről: hogy találtam önkéntes munkát egy 100.000 főt számláló országban, hogyan ment tönkre a telefonom kétszer is, hogyan sikerült elhagynom az utazás legelején a számomra legfontosabb holmit, hogyan találkoztam össze volt osztálytársammal, vagy éppen egy újdonsült baráttal – egy, a megismerkedés helyszínétől teljesen különböző országban –, milyen volt egy falak nélküli bungaló-hostelben tölteni a napjaimat, miközben a gekkók üvöltötték a fülembe hogy ’gekko’, vagy miért is döntöttem úgy, hogy nem úszom cetcápákkal, s egyáltalán mi a különbség a tongai bálnaúszás és a fülöp-szigeteki cetcápás sznorkelezés között…
Aki kicsit bővebben kíváncsi az egész utazásra, az a blogomon talál további beszámolókat.