Belegondoltál már, hogy vajon milyen lenne a Balaton-part sajtos-tejfölös lángos nélkül? Vagy egy adventi vásár kürtős kalács nélkül? Egy falusi családi ebéd egy nagy fazék húsleves/főtt hús nélkül vagy egy vízparti nyári este szalonnasütés nélkül? Az ételek egy-egy nemzet kultúrájának elválaszthatatlan részei – és nem is érthetjük meg őket, ha nem kóstoljuk meg a hagyományos főztjeiket.
Ízek és kultúrák találkozása
Bár bizonyos ételek elsőre undorítónak vagy bizarrnak tűnhetnek, az adott országban közkedveltek és teljesen elfogadottak. Ilyen pl. a francia „escargot” (=csiga), a szicíliai „milza” (=marhalép), a török „kokorec” (=báránybelsőség) vagy a kínai száznapos tojás… még nem is említve a délkelet-ázsiai rovarevés szokását. Ugyanakkor hazánknak is megvannak azok az ételei, amiket nehéz lenne bármely turistának eladni. Belegondoltál már, hogy mi is valójában a pacal, vagy miből készül egy jó (véres)hurka? Netán egy kakashere-pörkölt? Na ugye…