Kerekasztal

Barangolások USA, Kanada és Mexikó tájain

USA, Kanada, Mexikó

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

A kerekasztal előadói

Dengyel Balázs

Sziasztok! Összesen 4 évet dolgoztam az Egyesült Államokban és kint tartózkodásaim alatt, amikor csak tehettem, utaztam. Elsősorban a nemzeti parkokat (eddig 35-ben voltam), és egyéb természeti és kulturális úticélokat kerestem, de valamennyi ikonikus nagyvárosban is voltam. Az utazásaim során mindig bérautóval vagy saját autóval jártam az országot és vagy egy tucat road trip áll mögöttem, amelyek közül a leghosszabb 7704 km volt. Mit tudhatsz meg tőlem? Sok-sok tippet és tanácsot kaphatsz a ”hogyan csináljam a több ezer km-es road tripeket?” illetően 🙂

Mihályfi Márta

Mihályfi Márta Néprajzkutató, kulturális antropológus, tanár, szüléskísérő dúla vagyok. Néprajzkutató és tanár diplomával az elmúlt 22 évben sokfelé kultúrában, országban éltem, tapasztaltam és kutattam. Utazásaimban a társadalmilag, kulturálisan, vallásilag és bármilyen módon perifériára szorult ember érdekelt. Spanyolországban a barcelonai meleg mozgalomban, anarchista és házfoglaló csoportokkal tevékenykedtem, Izraelben és Palesztinában a közös megbékélésért, míg Olaszországban különböző önfenntartó csoportban a környezetvédelemért dolgoztunk.

Az utóbbi 11 évben a szülés, a születés, az áldott állapot, a szertartások, a hagyományos értékrend és a hagyományos gyógyítás kérdése foglalkoztat.

Több évet éltem Mexikóban, ahol a hagyományos gyógyításról, a mexikói bábaságról, a szülés és születés aktuális lehetőségeiről végezhettem néprajzi-antropológiai terepmunkát és kutatást. Mexikói indián bábákkal, gyógyító asszonyokkal tevékenykedtem, otthonszüléseket kísértem, születésházakban dolgoztam, szertartások és gyógyító eljárások részese és szervezője lehettem. Ezek a személyes tapasztalások adják alapjait az előadásaimnak, a tanításoknak és a gyógyító munkámnak.

2016-ban Glastonburyben találkoztam az Istennő mozgalommal, az Istennő élő jelenlétével. A mozgalom tagjait, munkáját megismerve, a szentélyeket, a forrásokat, a szent hegyeket és labirintusokat bejárva meghatározó tapasztalásokban volt részem, melyek átformálták életemet és munkámat

Szeretek utazni, vándorlényem sokszor útra kél. Visz az út, a kalandokkal, a kihívásokkal és a tanításokkal.

Útjaimban sokféle lényem találkozik egymással: az emberi jogokért kiálló aktivista, a kíváncsi néprajzkutató-antropomókus, a vissza a természetbe természetbúvár és önismeretre törekvő belső utazó.

Az út, az útitársaim, a természet lettek a tanítóim, az elvonulások, a szertartások, a megoldandó feladatok, a betegségek mutatták meg azt, hogy abban a helyzetben ki is vagyok én távol a szülőföldemtől. A messzi utak elindítottak bennem egy valóságos belső utazást is. Rájöttem, hogy miközben utazom más országokba, más kultúrákba, egyben utazom önmagamhoz, a belső lényembe, megélve a most jelenlétét.

Facebook