Kerekasztal

Klímaváltozás körkép

Klímaváltozás  körkép – fair travelling?

Szívesen utazol? Érdekel a bolygó sorsa, állapota? Ezen a beszélgetésen körbejárjuk a klímaváltozás aktualitását. Közösen megkeressük mit jelenthet számunkra  a zöld utazás, a fair trade, a fair travelling – hogyan kapcsolhatjuk össze az álmainkat a fenntarthatósággal, a zero waste, az állatvédelmi, emberjogi, természetvédelmi szempontokkal.

Interaktív beszélgetésre, közös gondolkodásra, pezsgő párbeszédre hívunk  – a semmi nem az, aminek látszik – alapon.

Bedobjuk a közösbe, az utazások körüli zöld kampányokat és mindazt amivel támogathatjuk egymást, az álmainkat és a Földünket is. Sokféle témával készülünk és örülünk, ha te is hozol tapasztalatot, kérdéseket, megosztani való történeteket.

 

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

A kerekasztal előadói

Koczur Szilvia

Néhány éve végeztem az ELTE Környezettudomány mesterszakán. Tanulmányaim alatt főleg környezet geokémiai vonatkozású témákban mélyedtem el, több országos és nemzetközi konferencián is aktívan részt vettem, bemutatva a tanszéken folyó kutatási eredményeinket.

A klímaváltozás és annak hatásai életünk szerves része, nem tudjuk kikerülni ezeket, legfeljebb figyelmen kívül hagyni. Utazóként pedig határozottan nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, mint az feltétlenül szükséges lenne.

Hol van ebben a saját felelősségünk, hogy tudjuk ellensúlyozni azokat a hatásokat, ahonnan nagyobb részt követelünk magunknak a környezetünkből?

Fontosnak gondolom, hogy mindenki saját magához mérten és a saját igényeit, korlátait és lehetőségeit megismerve próbálja kivenni a részét a Földünk jövőéért folytatott küzdelemben, komplex rendszerként értelmezve a környezetünket.

Nekünk sincsenek egzakt válaszaink vagy konkrét megoldási terveink, de fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a témáról, hangosan gondolkodjunk és olyan nézőpontokat vessünk fel egymásnak, amelyek nem biztos, hogy magunktól eszünkbe jutnának.

Simon Szilvia

Évek óta a klímaváltozásról tanítok és nyitottan járok az országban, több, mint 10 éves zöld önkéntes aktivitás van a hátam mögött, számos fesztivál, rendezvény szervezője voltam itthon és külföldön is. Rendszeresen járok klímavédelemmel kapcsolatos konferenciákra és inspiráló vezetőkkel, civil szervezetek önkéntes tagjaival találkozom, amikor csak lehet. Folyamatosan képzem magam, legutoljára 1 éves Humán ökológiai tanfolyamot végeztem Dr Takács-Sánta András ELTE docens vezetésével.

Szívügyemnek tekintem, hogy mindannyian nyitott szemmel járjunk, növeljük az éberségünk és higgyünk abban, hogy számít amit teszünk.

Nagy öröm számomra, hogy a Klímaváltozás témája megjelenik a Fesztiválon.

Sztori: Kedvenc helyem Dél-Anglia, amikor először kísérleteztem a WWOOFer-rel (World Wide Opportunities on Organic Farm), akkor jutottam el egy házaspárhoz, akik egy Earth-Spirit Center-t üzemeltetnek Dundon településen, Glastonburytől délre.  Ennek a centrumnak már akkoriban is az volt a lényege, hogy fenntartható módon létezzen. Akkor találkoztam először egy olyan életformával, ami nem sértette a Földet és (nekem) semmibe sem került.  Akor találkoztam először a komposzt wc –vel, egy pici, de fenntartható gazdasággal, egy nagyon öreg és okos birkával. : ) és olyan más országbeli önkéntesekkel, akikkel kertet gondoztunk, zöldségeket szedtünk össze, este gitárszó mellett énekeltünk, lebomló mosogatószereket használtunk és remekül éreztük magunkat. ma már ezek nem újdonságok, de 2010-ben még az volt. Itt volt egy éjszakai eltévedésem és mókás hazatalálásom is.  Ezután a workawayen keresztül utaztam Banstable-be, ahol 5 collie-val és egy dinamikus, idős házaspárral mulattuk az időt. Az már egy igazi farm volt, a legbársonyosabb csacsi fülekkel. Szóval vannak történetek a nemzetközi önkéntes oldalakon keresztüli szervezéssel kapcsolatban és az élő és barátságos (utazásbarát) életformával is.

Zöld Hobbit Blog
Zöld Hobbit Facebook oldal

Zsilinszky Fanni

Végzett környezetkutatóként utazásaimba mindig igyekszem beleépíteni a tudatosságot, környezettudatosságot, az etikus utazás szemléletét.

2018-as 3 hónapos utazásom során Ázsián keresztül jutottam el bakancslistám első helyére, Tongára, ahol egy hónapot töltöttem főként workaway-es kereteken belül, és helyi családnál is laktam. A három hónap alatt számos olyan helyzetbe kerültem, számos olyan tapasztalatot gyűjtöttem, amik még jobban szemléltették a klímatudatosság fontosságát.

Minél szélesebb körben szeretném átadni tapasztalataimat, meglátásaimat, nagyon fontosnak tartom a párbeszédet, és hogy a figyelmet a problémára tudjuk irányítani.