Kerekasztal

Hosszútávú kajaktúrák

Utazás kajakkal

Kipróbáltad már az evezést, de többre vágysz, akár hetekre, hónapokra útnak indulnál? Ezen a kerekasztal beszélgetésen olyan előadókkal találkozhatsz, akik túl vannak pár ezer leevezett kilométeren, ki folyón, ki tengeren, ki itt is ott is, így érdekes történetekkel fűszerezett  hasznos információkkal térhetsz majd haza, hogy megtervezd a saját hosszútávú vízitúrádat. 

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

A kerekasztal előadói

Bálint F. Gyula

Erdélyből származom, és Székelyföldön nincs nagy hagyománya az evezésnek. Mondhatom, hogy egyből a mélyvízbe kerültem, amikor Gáspár barátommal eldöntöttük, hogy végig evezzük a Dunát a forrástól a tengerig. Már csak azért is mondhatom, mert szó szerint így történt, amikor a túra indulása előtt egy hónappal először ültem kajakba, és nem sikerült megtartanom az egyensúlyt.

Csapatunknak nem ez volt az első közös kalandja, jártunk Afrikában autóval, végig bicikliztük az El Caminót Spanyolországban és robogóval bejártuk Korzikát is. Ezek után a „motorizált” túrák után gondoltuk elérkezettnek az időt, hogy a felsőtestünkre is edzünk egy keveset.

Pár hónap tervezés és négy hét evezni tanulás után vágtunk neki az útnak, és végül három szakaszban, összesen negyven nap alatt jutottunk el a Fekete-erdőből a Fekete-tengerig. A kalandról esténként beszámolók készültek, napközben pedig rengeteg fotó és sok órányi videó, talán ez utóbbiakból valamikor sikerül összevágni valami nézhető filmet is. A fotókkal illusztrált beszámolók már könyv formában is olvashatók, a tavaly ősszel jelent meg magánkiadásban a 40 nap a Dunán című könyvem.

Az útjaimat a blogomon dokumentálom, ahonnan elérhetők a Gáspárral közös kalandjaink beszámolói is (egyébként a csapat oldalán olvashatók).

Facebook
Instagram
Honlap

Varga J. Richárd

2007-ben lehetőségem nyílt Norvégiában letelepedni. Ennél látványosabb, természetközelebb vidéket eddig nem láttam. Megragadott, rabul ejtett, nem engedett.

Rengeteget túráztam szabadidőmben, és úgy adódott, hogy a tengeri kajakozásba is belekóstolhattam. Szerelem volt első beülésre, és azóta sok helyre így közlekedtem.

Lofoten-szigeteken egy helyi vízisport centrumban oktattam a tengeri kajakozást, valamint túrákat vezettem. Kajak-pólóztam, szörf-kajakoztam, emellett saját egyéni evezéseim, expedícióim voltak és lesznek!

Eddig a leghosszabb a 2019-es Endurance Mission Paddling Upstream projektem: 5000km-es szóló kajaktúra a Lofoten-szigetektől Szigetközig.

Facebook
Instagram

“Mint Mózes, úgy járkáltam a tenger fenekén. Ez itt a Watt-tenger, ahol az árapály és  sekély víz miatt a tenger egyszer csak eltűnik alólad. Fontos hogy jól időzíts. Próbáltam a kitűzött napi távot elérni, anélkül, hogy a kajakom zátonyra fusson. Ez ma nem jött össze!

Este fél 6 van és még mindig az iszapban fekszik a kajak… pedig már jönnie kellene a dagálynak! Nincs időm… a wilhelmshaveni zsilipet holnaptól 4 napra lezárják! Más lehetőségem nincs átkelni az Ems-Jáde-csatornára… 4 nap rostokolás pedig nem fér bele. Van  2 órám sötétedésig, valamint még kb. 10km evezés. Hát akkor húzom a kajakot, amíg elég mély nem lesz az evezéshez… aztán sprint!”