Kerekasztal

Beszélgetés bloggerekkel

Blogok – a világ, ahogy mások fejében összeáll

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

A kerekasztal előadói

Patai Mercédesz

Patai Mercédesz vagyok, 27 éves, olasz irodalom szakos bölcsész és olasz, illetve magyar, mint idegen nyelv szakos tanár, blogger, világutazó. Imádom a világot, de szívem csücske a mesés Olaszország. Az elmúlt öt évben 6x költöztem Olaszországba, 4 különböző olasz városban éltem (Róma, Milánó, Firenze, Pietra Ligure), 20 országban és közel 170 olasz városban jártam.

Egész életem teljes mértékben az olasz kultúra és nyelv körül forog. Első diplomámat az ELTE-n Romanisztika-olasz alapszakon, olasz filológia specializáción, a másodikat Olasz nyelv, irodalom és kultúra, a harmadikat, pedig Firenzében olasz-magyar tanulmányok szakon szereztem. Jelenleg az ELTE-n magyar, mint idegen nyelv tanári szakos hallgató vagyok. Életemben az első egyetemi képzés töltötte be a legfontosabb szerepet, hiszen akkor nyílt lehetőségem először arra, hogy hosszabb időre imádott országomba utazzak. Valóra váltottam életem nagy álmát és Rómába költöztem hat hónapra. Az Örök Városban eltöltött félév során a “dolce vita” életérzés olyannyira magával ragadott, hogy hazatérésemet követően pár hónap múlva szívem ismét visszahúzott a csodálatos Itáliába, három hónapra, ahol életem egyik legszebb és élményekben leggazdagabb nyarát töltöttem Au Pair-ként egy tengerparti luxusvillában. Diplomám megszerzése után Milánóba és Liguria egyik eldugott festői tengerparti falvába költöztem, 3-3 hónapra. Ezt követően beiratkoztam a Firenzei Egyetemre, elvégeztem egy kurzust a Sienai Egyetemen. Háromszor voltam Erasmus, egyszer pedig Campus Mundi ösztöndíjas, mesterszakos tanulmányaim során pedig minden évben a Toszkán Régió ösztöndíjasa voltam.

Utazásaim során nincsenek nagy igényeim, a legszerényebb körülmények között utazom. Napokig kutakodom a legolcsóbb vonat és repülőjegyek után, mivel nem szívesen fizetek pár ezer forintnál többet. Gyakran couchsurfingelek ismerősöknél, barátoknál, de aludtam már többször reptéren, sátorban és autóban is, és a telekocsit sem vetem meg. Az utazás nálam nem a drágábbnál-drágább éttermek, menő szállodák felkeresésében merül ki, hanem az emberek és az adott ország/város kultúrájának megismerésében, az emberekhez való közelkerülésben, gondolkodásuk megértésében. Sajnos a lottón sem nyertem és a családom sem finanszírozza az utazásaimat, viszont tudom, ha bármit is el szeretnék érni az életben, azért keményen meg kell dolgoznom, legyen szó munkáról vagy akár “csak” az éjszakákon át tartó tanulásról. Mindenki másra költi a pénzét, én utazásra, és ettől vagyok hihetetlenül boldog! Az utazásnak nagyon sok mindent köszönhetek, hiszen számtalan dologban fejlődtem, a nyelvtudástól kezdve, az empátián és a nyitottságon át, a tudatosságig. Jelenlegi életem mottója lehetne akár a következő mondat is: “a tanulásból utazom, az utazásból tanulok”, hiszen elsősorban egyetemi tanulmányaimnak és a határtalan szenvedélyemnek köszönhetem az elém tárult lehetőségeket, legyen szó nyelvtudásról, külföldi ösztöndíjakról, nyelvtanításról vagy au pair-kedésről.

Blog
Facebook
Instagram

Szabó Elvira

Pszichológia szakon diplomáztam, könyvek szerkesztésével és szövegírással foglalkozom. 2012 óta vezetek blogot és az utazásaimra felkészülve is szívesen inspirálódom különböző blogokból. Főleg utazási témákról írok: a gyakorlati információk és tippek mellett arról is, hogyan változom, fejlődöm az utazások hatására, hova jutok el belül a külső utazások által. Ezek az írások a Vargabetűk blogon olvashatók az elviraszabo.com weboldalon. Évek óta publikálok novellákat is, amelyekhez gyakran egy-egy utazás szolgál inspirációul (és amelyek szintén megtalálhatók a weboldalamon). Annyira megszerettem a blog műfaját, hogy írtam egy fiktív blogregényt is Patchwork címmel, mely 2019-ben jelent meg.

A kerekasztalon a-tól z-ig minden szóba kerül a blogolásról, amire csak kíváncsiak a résztvevők: hogyan alakítsunk ki olvasótábort, hogyan válhatunk a blogolás által egy nagy online vagy akár offline közösség részévé, és hogyan fordulhat termővé a blogolás az életünkben (akár anyagilag is). A blogolás olyasmi, amivel adunk és rengeteget kapunk vissza!

Facebook
Instagram

Szilágyi Ágnes

Szilágyi Ági vagyok, egy hétköznapi lány, aki imád utazni. Nagyon! Annyira, hogy lassan gyakrabban kérdezik meg tőlem azt, hogy „hova utazol legközelebb?”, mint azt, hogy hogy vagyok. Egy-egy utazás, ismeretlen hely felfedezése sokkal nagyobb örömöt okoz számomra, mint a mindennapi tárgyak, amelyeket nagyon könnyen elfelejtünk, megununk. Ezért az egyik legnagyobb álmom az, hogy az egész világot beutazzam.

Erdélyben nőttem fel, csupán három és fél éve élek Budapesten, viszont azóta igyekszem kihasználni a nagyváros adta utazási lehetőségeket: havonta-kéthavonta elutazom új városokba, országokba – olyan nincs, hogy ne lenne egy-két repülőjegy a tarsolyomban.

Mindig is szerettem utazni, viszont gyerekkoromban ez évi egy-két utazást jelentett. Csupán 19 évesen ültem először repülőn, de a repülés és utazás iránti rajongásom azóta is „szárnyal”. 137 repülőúton vagyok túl, többször jártam már Ázsiában, Amerikában és Afrikában is.

Nem vagyok digitális nomád, helyhez kötött munkám van: sokan menekülnek a 9-től 5-ig tartó irodai munkától, én viszont szeretem! Úgy gondolom, hogy ha igazán komoly hobbi az utazás, akkor semmi sem állíthat meg abban, hogy sokat utazzunk. Az évi 21 szabadnap sem, és az sem, ha nem vagyunk milliomosok.

Mivel sokat utazom, fontos számomra, hogy olcsón oldjam meg az utazgatásokat. A repülőjegy-keresés is a hobbimmá vált az évek során, a tavalyi évben például 350 000 forintot költöttem repülőjegyre, pedig 37-szer repültem és négy kontinensen fordultam meg. A szabadnapjaimat pedig úgy osztottam be, hogy beleférjen 16 ország meglátogatása és 52 külföldön töltött nap.

Az utazás az életem szerves részévé vált, akkor érzem a legboldogabbnak magam, ha új országokat, új városokat fedezhetek fel.

Két éve írom az Utazás a köbön című blogomat, ahol igyekszem hasznos tippekkel és élménybeszámolókkal ellátni azokat, akik szeretnek utazni.

Mindenhol jó, de legjobb külföldön!

Elérhető vagyok itt is:
Facebook
Instagram
Youtube