Kerekasztal

Az iszlám országai

Szaharai Afrika és Közel-Kelet – utazás iszlám országokban

Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló vár az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet – erődöktől palotákon át a mecsetekig -, és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteit és útnak indul. Sajnos vannak helyek, melyek nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen, stb.) de reméljük, hamarosan ezekbe az országokba is el-/visszajuthatunk.

Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Mik az öltözködési, viselkedési, vagyis az illemszabályok? Mit tegyünk, ha megkérik a kezünket és mit, ha nem? 🙂

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

A kerekasztal előadói

Baricza Petra

“Az iszlám és a kereszténység jobban hasonlít egymásra, mint gondolnánk.” Amikor a 8. Járatlan Utakon Fesztiválon a török ünnepekről szóló előadásom közben elhangzott ez a mondat a számból, valaki hirtelen felpattant és kiviharzott a teremből. Pedig nem az a célom, hogy megosszam az embereket – épp ellenkezőleg.

Baricza Petra vagyok, a Nagy utazás blog szerzője. 9 évet éltem Törökország fővárosában egy török férfi feleségeként. Ezalatt részt vettem tanfolyamokon, dolgoztam saját projekteken és alkalmazottként, menekültekkel és diplomatákkal. Megtanultam a nyelvet, török állampolgár lettem. Utaztam szervezetten és spontán, barátokkal és egyedül. A 9 év alatt nem készült rólam egy fejkendős kép sem, senki nem próbált áttéríteni, egyetlen atrocitás sem ért.
Én egész más perspektívából láttam a Közel-Keletet, mint egy átlag turista. Nekem ez nem egy pipa volt a bakancslistámon, hanem az életem. Kíváncsi vagy az élményeimre? Gyere el a fesztiválra, beszélgessünk.

E-mail
Facebook

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis)

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis) vagyok, végzettségemet tekintve gyógyszerész/közgazdász, a magányosbolyongó blog szerzője.

Vannak utazók, akik egy hirtelen revelációnak köszönhetően indulnak neki a világnak, akár gyökeresen szakítva addigi életükkel, néha azért, mert valami elől menekülnek, néha azért, mert valamit keresnek. Én azok közé tartozom, akikben az utazás valószínűleg genetikailag kódolva lett (DRD4-7R?). Mondhatjuk, hogy az utazás számomra életforma/szenvedély/függőség. Önállóan először 17 évesen indultam el hátizsákkal világot látni, azóta 116 országba jutottam el, van ahová úgy hozta az élet, többször is.

Több, mint 20 éve utazom nőként iszlám országokban, az egész „laza” országoktól, mint Tunézia, a legszigorúbb sharia országokig, mint Jemen. Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló vár az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet erődöktől palotákon át a mecsetekig és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteket és útnak indul ezen országokba. Sajnos vannak helyek, amik nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen stb), de reméljük hamarosan ezekbe az országokba is el/visszajuthatunk.
Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Öltözködés, viselkedés, illemszabályok. Mit tegyünk, ha megkérik a kezünk? Mit, ha nem? 🙂

Karabulut Aslihan

Karabulut Aslihan vagyok, jelenleg végzős hallgató az ELTE Arabisztika mesterszakán. Talán még egy éves sem lehettem, mikor megkaptam az első útlevelem, hogy találkozhassak a Törökországban élő rokonaimmal, ez volt az első – és nagyon sokáig az egyetlen – ország, ahová ellátogattam. 2016-ban egy nyelvi részképzés keretén belül 10 hónapot tölthettem Marokkóban, majd 2018-tól egy évig ösztöndíjjal tanultam a Kuvaiti Egyetemen. Szerencsém volt Karácsonykor Jordániában ünnepelni, Ramadán alatt pedig Indonéziában időzni.