Előadó: Végvári Tamás

Tűzföld kajakkal – a tenger fenséges vadonja

Világ életemben szerettem a vízen kóborolni, eveztem már sok helyen – Tűzföldtől Nepálig. Néhány évvel ezelőtt aztán nagy vízbe merítettem a lapátomat. Kajakkal indultam körbeevezni az európai kontinenst Budakalászról, a Luppa-szigettől a sarkkörön túl, egészen Norvégia „tetejéig”, a Norkapp-ig. 25.000 km a tengeren.
Mostanra 180 vízen töltött nap, 8.000 km lapátolás, a Duna, Fekete-tenger, Boszporusz, Márvány-, Égei-, Jón-, Tirrén-, Baleári-tenger végigevezése után a spanyol partokig jutottam. Innen folytatom az utat tavasszal Gibraltár és az Atlanti-óceán felé.
Miért csinálom? Nincs titok. Mint sok más utazónál, egyszerűen maga az út a cél! Fantasztikus dolog így megélni, teljességében látni a kontinenst, csodálatos tengeri tájakon végigevezve, megküzdve az elemekkel és ezt összekapcsolni a terület népeinek életének, kultúrájának, történelmének a megismerésével.
Nemrég jelent meg „Bemelegítés: Budapest—Athén” címmel az első 4.200 km küzdelmeit, tájait, érdekességeit bemutató könyv, amellyel a fesztiválon is találkozhattok. Részletes információkat a weboldalamon, illetve a Facebook-oldalamon találhattok.
Az előadásomon egy régebbi expedíció fantasztikus kalandját szeretném majd megosztani veletek. Dél-Amerika legdélebbi csücskén, a Magellán-szoros és a Beagle-csatorna lakatlan területein, viharok, gleccserek, buja ősvadonnal borított zord hegyek közt eveztünk el a chilei Puta Arenastól a világ legdélebbi településéig, a Horn-fok közelébe.

E-mail: info@kajakkaleuropakorul.hu

Weblap