Varjas Gabriella

Mira!Donna

Milyen már ez a Myanmar? – Burma körutazás gyerekekkel egy optimizmustól sistergő országban

Gyere el az előadásra ha kíváncsi vagy, hogy érdemes egy 7 és egy 10 éves gyerekkel nekivágni egy 25 napos Burma körutazásnak és érdekel, mi mindent lehet ennyi idő alatt meglátogatni. Az út csúcspontjai szinte sosem a nagyvárosok hanem a természetközeli helyek voltak. Életre szóló élmény volt, mikor a kisfiammal az Inle tó – Kalaw trekking közben egy terméstől roskadozó avokádó fába botlottunk, helyi családoknál laktunk. Bagan több mint 3 ezer pagodája felett hőlégballonozni fantasztikus vanity fair volt, na és a világ egyik legszebb tengerpartjának választott, tökéletes nyugalom szigetnek bizonyuló Ngapali beachről is nehezen akaródzott hazaindulni.

Megtudhatod hogy készülj, mire számíts, mit tervezz és szervezz meg előre? Mire figyelj gyerekekkel? Praktikus tanácsokat is adok az időtől függően útiterv készítésre, szállásra és közlekedésre az országban, de bank, pénzügyek, internet, kommunikáció, egészségügy, biztonság, nyelvi nehézségek is szóba kerülnek.

Előadásomban az egyik legfrissebb családi úti élményünket osztom meg a világ egyik eddigi legizoláltabb országába, Burmába. Burma most olyan, mint Thaiföld volt 50 évvel ezelőtt. A legerősebb “Aha” élményem Burmával kapcsolatban az volt, hogy az aranyló pagodák földjét a világ legszelídebb emberei lakják, pedig nagyon nem bánt velük kesztyűs kézzel a történelem. A világ leghosszabb ideje fennálló polgárháborúja és vasöklű katonai diktatúrája, szegénység, elnyomás ide vagy oda, sehol a világon nem tapasztaltam még azt a szelíd alaphangulatot, amiben mindenki őszintén örül nekünk és minden utazással kapcsolatos ne lopják el-ne vágjanak át aggódnivalót elfelejthettünk. Ez gyerekekkel különösen előkelő helyre tolja az országot a bakancslistán.

A Burmában/Myanmarban mindenütt jelenlevő Myanmar sör szlogenje telitalálat: Myanmar – Brimming with optimism. Burma ugyanis valóban túlcsordul épp az optimizmustól. A folyamatban levő rendszerváltásnak köszönhetően itt az idő, most különösen érdemes odamenni.

Ugyan nem életvitel szerűen utazom, de évente néhány kisebb-nagyobb úttal 2 hónapnyi világjárás azért összejön. Ha érdekel, hogy csinálom ezt családdal, vagy néha nélkülük, tarts velem!


Galéria