Varga Lóránt

Via Francigena, avagy ki akar itt boldog lenni és miért?

Varga Lóránt vagyok, könyveket írok. 2007-ben megjártam a Caminot. (Erről El Camino, Kis Titkok könyve címmel egy könyv is született.) Az út tanulságait megpróbáltam mások számára is hasznossá tenni.  Mi másért írna az ember könyvet, ha nem azért, hogy gondolatait eljuttassa embertársaihoz? A könyv megjelenését követően több előadást-élménybeszámolót tartottam a témában, és ezeken rendre sok érdeklődő jelent meg. De miért? Miért kíváncsiak ennyien arra, hogy velem mi történt? Párommal, Zsófival arra a következtetésre jutottunk, hogy az élet leglényegesebb kérdéseit nem nagyon tesszük fel magunknak. Legyünk most bátrak és tegyünk fel rögtön egy igen lényeges kérdést: Mi a boldogság? Egyáltalán, mit jelent ez a fogalom? Mi magunk sem tudtuk a pontos választ. Éppen ez nyújtotta tálcán számunkra a következő lépést: Meg kell kérdezni erről az embereket.

Akik már valaha is utaztak, tapasztalatból tudják, hogy távol otthonunktól az értékek, fogalmak, érzések kissé más színezetet kapnak, új kapcsolódási pontok születnek a gondolatok között, valahogy minden egy kicsit másként fest. Ezért volt szükség számunkra erre a 2000 kilométeres, Canterbury-től Rómáig tartó útra, melyet Via Francigena néven ismernek, és melyet aztán három hónap alatt végig is gyalogoltunk. Az út alatt számtalan embernek tettük fel a kérdést: Mi a boldogság?

Drága Utazó barátom, elmosolyodhatsz magadban: Na, ez akkor ezózni fog. A mosolygás után azért kérdezd meg magadtól: Mi is az a boldogság? El lehet érni? Egyáltalán foglalkoztatott ez a kérdés valaha is tudatosan engem? Ha nem, nem vagy egyedül, és ezzel nincs semmi baj.

Amikor az út után megírtam az erről szóló könyvet (Via Francigena, a Boldogság nyomában Canterburytől Rómáig), sokan kérdezték, hogy jó, de miért kellett ehhez 2000 km-t legyalogolni? Persze szép volt az út, biztos, de azért kicsit hibbant dolog három hónapon át naponta 20-25 kilométert „beletenni” a lábakba, nem? Talán kicsit tényleg hibbant, vonogattam meg vállam a kérdés hallatán, de közben egyre világosabban fogalmazódott meg bennem egy új kérdés-csokor: Miért is utazunk? Miért utaznak az emberek már évszázadok óta? Miért szeretünk „máshol” lenni? Mert kellemes dolog? De hiszen sokszor nem az, néha csupa kényelmetlenség, macera, félelem. Akkor mégis miért? Valójában ennek kérdésnek is köze van a boldogsághoz. Nagyon is sok.

Nem vagyok boldogság mániás, csupán meg szerettem/szeretném érteni önmagam és téged, Kedves Utazó barátom. Miért megyünk el szakét inni Japánba, és miért jönnek a Japánok ide pálinkázni? Mitől érdekesebb egy dzsungel, mint egy fenyőerdő? Miért jobb Nepálban bicajozni, mint a Mátrában? Miért csinálunk fárasztó dolgokat máshol, miközben otthon nem akarunk elmosogatni?  

Az előadásom a fenti kérdésekről szól majd és arról, hogy Európa négy országán átgyalogolva milyen megoldásokkal találkoztunk. Továbbá választ kapsz többek között az élet olyan döntő kéréseire is mint: Miért barnák a francia tehenek? Miért jobb a svájciak szerint egy hullámos padlózatú könyvtár, mint egy egyenes?  Mi az első kérdése egy olasznak, ha meglát egy idegent?

Kedves utazó barátom, remélem, a te agyadat is megmozgatják majd a hallottak.

A gyaloglás, a zarándoklat lehetőség. Lehetőség arra, hogy megpillantsuk önmagukat, és erre a pillantásra mindenkit érdemes buzdítani.

Ezért írok, ezért gyalogolok.

Örömmel találkozom majd veled.  Üdvözöllek!

weblapom: http://www.vargalorant.hu

bemutatkozó videóm